AKTUELNO

Došlo je do psihološkog pritiska, sukoba unutar američke obaveštajne službe, rekao je za TV PINK Božirad Spasić, bivši obaveštajac.

Oko 200 američkih zvaničnika i članova njihovih porodica razbolelo se od takozvanog "havanskog sindroma", misteriozne bolesti, čiji su simptomi migrene, mučnina, poremećaj pamćenja i vrtoglavica, piše Rojters.

Spasić je komentarišući havanski sindrom rekao da je američka obaveštajna služba u velikim teškoćama kada dođe do smena direktora službi i rukovodstva, i ističe da je unutar službe došlo do sukoba.

„Nije lako biti agent američke obaveštajne službe i tu postoji više doza psihološkog pritiska“, rekao je Spasić.

Kako kaže, ne sviđa mu se što su nas uvukli u to.

Saša Borojević, savetnik u internacionalnoj policiji, rekao je da smatra da je za havanski sindrom najbolji lek „vakcina Sputnik-Putin“ koja uspešno rešava te sindrome.

Foto: TV Pink Printscreen

Darko Obradović, generalni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, rekao je da znamo samo za posledicu koja se zove Havana sindroma, ali ne znamo ni dalje kako izgleda to oružje.

„Mnoge stvari oko toga nisu jasne. Još uvek nemamo obaveštajni komitet kongresa koji bi trebalo da zaseda po ovom pitanju. Nešto će izaći na površinu, međutim, dok se takav uređaj ne bude zarobio, dok se ne bude znalo o tome koja je frekvencija, ne znamo više o tome“, rekao je Obradović.

Kako kaže, ovaj talas se nekada zvao i moskovski signal. Dodaje da je opasno ako se ide na to da imate precizno određenu metu, ističe da podmuklo deluje na pojedinca.

„Cilj ovog oružja nije da eliminiše, već da vas napravi nesposobnim i smanji budnost“, rekao je Obradović.

Spasić dodaje da je američka obaveštajna služba pokušava da povrati svoj uticaj, dodaje da su i druge službe napredovale, pa CIA više nije što je nekada bila.

„Mislim da se ovde radi o unutrašnjem sukobu, pa se zato prelivaju i na zemlje u kojima deluju agenti CIA-e“, rekao je Spasić.

Foto: TV Pink Printscreen

Podsetimo, CIA je proteklih nedelja evakuisala obaveštajca koji je služio u Srbiji i koji je pretrpeo ozbiljne povrede nastale zbog neuroloških napada, poznatih kao "havanski sindrom", prenosi ugledni "The Wall Street Journal", pozivajući se na sadašnje i bivše zvaničnike SAD.

Incident na Balkanu o kome, kako navodi "The Wall Street Journal", ranije nije bilo izveštaja, poslednji je u nizu onoga što zvaničnici opisuju kao stalni napad nečim što bi, kako se sumnja, mogla biti neka vrsta usmerenog energetskog izvora.

Autor:

#Novo jutro