AKTUELNO

Svetski dan bez automobila Novi Sad je obeležio nizom aktivnosti. Na Trgu slobode organizovan je ''Poligon spretnosti'' za najmlađe bicikliste, a nakon toga krenula je masovna promotivna vožnja do Štranda u kojoj je učestvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a onda je učenicima osnovnih i srednjih škola, koji su se najviše istakli u učenju, vladanju i postignutim rezultatima, uručio bicikle na poklon.

Nosioci aktivnosti za nabavku 59 bicikala su udruženja ''Novosadska biciklistička inicijativa'', centar za omladinski i društveni razvoj ''Res Polis'', ''Novosadski ekološki centar'' i biciklistički klub ''Dubl'', a društveno odgovorne kompanije šoping centar ''Big'' Novi Sad, industrija mesa ''Neoplanta'', ''Merkator'' i ''Tehnomanija'' donirale su bicikle za novosadske đake.

Prvi smo grad u Srbiji koji je subvencionisao nabavku 1700 bicikala za građane, a volim što sada drugi prepisuju od nas. Sledeće godine daćemo još više novca za subvencionisanje nabavke bicikala za Novosađane. Kako sam informisan, u Novom Sadu ima oko 45 000 bicikala i želimo da ih bude još više. Ovo je odličan projekat i zahvaljujem se društveno odgovornim kompanijama i organizacijama na podršci. Zahvaljujem se i biciklističkim organizacijama koje su nas kritikovale i podstakle da budemo bolji, a sada ulažemo rekordnih tri miliona evra u biciklističke staze. Pravo je zadovoljstvo videti svoj grad vozeći se biciklom – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Marko Trifković iz ''Novosadske biciklističke inicijative'' rekao je da je gradonačelnik učešćem u vožnji dao lep primer sugrađanima i izrazio nadu da će trend velikih ulaganja Grada u biciklističke staze biti nastavljen. Predstavnik ''Novosadskog ekološkog centra'' Nebojša Subić pozvao je sve učesnike u saobraćaju da budu tolerantni i zahvalio se Gradu što istrajava u aktivnostima promocije biciklizma.

Saša Ćirić je istakao da je industrija mesa ''Neoplanta'' podržala ovu akciju jer smatra da su mladi budućnost svakog društva, te da ih treba podsticati da vredno uče. Prema rečima Jelene Mitrović iz kompanije ''Merkator–S'' bicklisti su važna i brojna grupa u Novom Sadu i zato se kompanija priključila akciji da doprinese zdravijem stilu života. Kako je izjavio Bojan Filipović, ''Tehnomanija'' se zalaže za očuvanje životne sredine i zbog toga se priključila obeležavanju Svetskog dana bez automobila.

Prateći svetske trendove, Novi Sad posebnu pažnju posvećuje razvoju biciklizma i nastoji da iskoristi potencijal ravničarskog terena gradskih ulica i bulevara koji su pogodni za bavljenje biciklizmom, kao i da promoviše principe održive mobilnosti kroz poboljšanje uslova za razvoj biciklističkog saobraćaja, izgradnju novih i popravku i rekonstrukciju postojećih biciklističkih staza, kao i proširenje parking mesta za bicikle.