AKTUELNO

Nedostaju im svež vazduh i druženje, zaključak je istraživanja.

Više od polovine đaka u Srbiji nastavu pohađa onlajn ili po kombinovanom modelu. Sedenje kod kuće, za računarom, počelo je da se podrazumeva i sudeći po istraživanju Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja, krenulo je i da uzima danak.

Čak 40 odsto đaka, mahom osnovaca, ima problem da zaspi najmanje jednom mesečno, a više od 50 odsto njih na spavanje ide u ponoć ili kasnije. Inače, u ovom istraživanju anketirano je 4.097 učenika iz svih regiona - Beograd, Vojvodina, Šumadija i zapadna Srbija, Južna i istočna Srbija, Kosovo i Metohija. To su bili učenici petog i sedmog razreda osnovnih škola i prvog razreda srednje.

Foto: Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta

- Uočen je veći broj učenika koji imaju teškoće sa spavanjem, u odnosu na 2018. godinu, pre korone i uvođenja vanrednog stanja. To može biti posledica izmenjenog životnog režima (smanjen boravak na svežem vazduhu, manje socijalnih kontakata, zabrinutost) - navodi se u ovom istraživanju.

Pokazalo se da radnim danima, do 21 sat na spavanje ide zanemarljivih pet odsto đaka, ali zato u ponoć ili kasnije, leže 57 odsto učenika iz Južne i istočne Srbije, 52 odsto iz beogradskog regiona i oko jedne trećine u Vojvodini i regionu Šumadije i zapadne Srbije.

Povećan je i broj đaka koji sve više sati provode sedeći. Samo jedna trećina njih ispunjava minimalni kriterijum, a to je 60 minuta bilo kakve fizičke aktivnosti dnevno.

- Većina naših učenika (37-55 odsto, zavisno od regiona) igra se igrica na kompjuteru, konzoli, tabletu, mobilnom telefonu i drugim elektronskim uređajima do 2 sata dnevno, bez obzira da li je reč o radnim danima ili vikendu. Rizičnu grupu čine učenici koji se igraju 2 i više sati dnevno, a taj procenat dostiže 26 odsto u regionu Kosova i Metohije i 37 odsto u regionu Šumadije i zapadne Srbije. Zanimljivo je da je više prekomernog gledanja televizije (ne računajući nastavu!), različitih zabavnih videa, Jutjuba i slično uočeno tokom radnih dana nego vikendom. Naime, preko nedelje, u većini regiona više od 50 odsto dece i mladih gleda televiziju duže od 2 sata dnevno, a taj procenat dostiže celih 58 odsto u beogradskom regionu - piše u rezultatima istraživanja.

Verovali ili ne, ima i đaka koji uopšte ne gledaju televiziju. Taj procenat, u zavinosti od regiona, iznosi od tri do šest odsto.

Foto: Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta

Ova zdrava navika vraćena je u koroni
Anketa, đaci
Foto: Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta

Više sedenja i manje fizički akvitnosti, dve su očigledne posledice učenja od kuće. Ali, ovakav sistem vratio je jednu zdravu naviku među đake. Sada mnogo više njih redovno doručkuje ujutru.

- Većina učenika sada doručkuje svakog dana tokom radne nedelje, preko 80 odsto u svim regionima, sem u Vojvodini (73 odsto) - zaključak je istraživanja.

Svaki drugi učenik smatra da je tokom vanrednog stanja ostao na istoj telesnoj težini, jedna trećina smatra da se ugojila, a oko 18 odsto da je smršala.

Većina učenika je zadovoljna svojom težinom, ali procenat znatno varira, od 38 odsto u Vojvodini i Beogradu, preko 42 odsto u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, odnosno, Južnoj i Istočnoj Srbiji, do 49 odsto na Kosovu i Metohiji.

Najviše učenika drži dijetu u beogradskom regionu (25 odsto).

Autor: