AKTUELNO

Danas se obeležava 14. novembar - Svetski dan dijabetesa.

Dijabetes se često naziva tihim ubicama, jer je simptome veoma teško primetiti, pa godinama možete imati povišen nivo šećera, a da to i ne znate.

Ova bolest može da ima ozbiljne posledice po zdravlje. Rano otkrivanje je jedini put ka izlečenju, dok je redovna kontrola jedini način da se ova bolest drži pod kontrolom.

Ukoliko primetite neki od sledećih simptoma obavezno posetite lekara i proverite nivo šećera u krvi.

Žeđ i glad

Prvi simptomi šećerne bolesti su učestalo mokrenje i preterana želja za unosom tečnosti.

Ovaj simptom je posledica viška šećera koji se nakuplja u krvi i ukoliko bubrezi ne mogu da apsorbuju glukozu dolazi do dehidracije i samim tim povećava se potreba za unosom tečnosti, što kasnije dovodi do čestog mokrenja.

Preterana potreba za hranom je još jedan od znakova dijabetesa, a uzrokovana je promenama nivoa šećera.

Foto: diabetes-777001_960_720

Umor i slabost

Osećaj iscrpljenosti je još jedan pokazatelj dijabetesa. Nedostatak šećera u organizmu može da dovede do manjka energijezbog čega ćete osećati konstantni premor.

Gubitak težine

Nagle oscilacije u težini takođe spadaju pod moguće znakove i simptome dijabetesa. Kada gubite šećer kroz često mokrenje, možete da izgubite i kalorije.

Zamagljen vid

Simptomi ponekad mogu da uključuju i ​​probleme s vidom. Ako se ne leči, dijabetes može izazvati trajno oštećenje vida.

Česte infekcije

Kod žena se najčešće javljaju česte vaginalne infekcije.

Trnci u rukama i nogama

Višak šećera u krvi može dovesti do oštećenja živaca. Ukoliko osećate trnce i gubitak osećaja u rukama i nogama, kao i bolno peckanje obavezno se javite lekaru jer postoji bojazan da je u pitanju dijabetes.

Osetljive desni

Dijabetes može umanjiti  sposobnost za borbu protiv bakterija čime je povećavan rizik od infekcije desni. Može doći do upale desni praćeno i gnojem, naročito ako ste se sa infekcijama borili i pre pojave  dijabetesa.

Sporo zarastanje rana

Svrab, suva koža ili slaba cirkulacija, kao i mnogi drugi problemi, mogu biti znak dijabetesa. Tamnija koža na području vrata ili pazuha može biti znak otpornosti tela na insulin i visok nivo šećera u krvi.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, dijabetes je četvrti uzrok smrti, a svake godine od te bolesti i njenih posledica umre oko tri miliona ljudi.

U Srbiji trenutno ima oko 700.000 obolelih od dijabetesa, a više od 250.000 ne zna ni da je ima.

S. M.

'