AKTUELNO

Ne možete uvek biti sigurni da je med koji ste kupili zaista čist med, a evo koje namirnice su još "problematične".

I pored svih propisa koje proizvođači hrane treba da poštuju, dešava se da kupci ipak budu prevareni. Stručnjaci kažu da upravo zbog prevara tj. lažnih proizvoda svetska prehrambena industrija gubi između 10 i 15 milijardi dolara.

Neke namirnice su češće na meti prevara jer je njihovim sadržajem lakše manipulisati, zato otvorite četvore oči kada ih kupujete.

Med

Da bi od količine meda koju zapravo imaju, dobili još veću količinu i samim tim više zaradili, neki proizvođači u med dodaju kukuruzni sirup. Najsigurniji način da kupite čist med je od nezavisnih i proverenih proizvođača, najbolje nekoga koga poznajete.

Riba

Univerzitet Galef u svojoj studiji ističe kako je 32 odsto ribe na tržištu u Ontariju pogrešno deklarisano, najčešće zbog pokušaja da se jeftinija ribu proda kao skuplja.

Filetirana riba često deluje slično nekoj drugoj, posebno onima koji nisu poznavaoci ove hrane. Zato je najbolje ipak kupiti celu ribu i kupovati je u ribarnici.

Maslinovo ulje

Ako dobro ne pogledate deklaraciju, čak i ona sitna slova, lako se može desiti da kupite "kvalitetno maslinovo ulje proizvedeno u Italiji", a da zapravo bude reč o uvoznom ulju koje je samo sipano u flaše u Italiji.

Osim toga, neki proizvođači ovo ulje razređuju nekim jeftinijim i prodaju ga kako ekstra devičansko, a najbolji pokazatelj je obično cena jer je ekstra devičansko ulje skuplje od ostalih.

Parmezan

Kompanija Kraft Food u Kanadi doživela je 2016. godine brojne kritike jer su u njihovom rendanom parmezanu otkrili tragove piljevine. Tehnički gledano, sir koji se proizvodi u italijanskoj regiji Emilija Romanja jedini bi se mogao nazvati pravim parmezanom, mada mnogi proizvođači slične sireve nazivaju istim imenom.