AKTUELNO

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je danas, nakon liturgije u manastiru, u Jasenovcu, da "Crkva nije konsitituisana po bilo kom modelu ovog sveta a naročito nije konstituisana i organizovana po bilo kom političkom modelu".

"Crkva ima svoje ustrojstvo, ona dakle nije nikakva politička organizacija, ona se ne poklapa ni sa kakvim političkim interesima i ciljevima, ne poklapa se ni sa kakvim ni državnim, bilo koje države, ciljevima. Jer Crkva je iznad granica vremena i prostora. Crkva je telo Hristovo", rekao je patrijarh Porfitije, tokom bogosluženja, koje je prenosila SPC na svom sajtu.

Kako je rekao, "mi u Crkvu ne dolazimo da bismo bili veći ili više Srbi, a duboko sam uveren da isto tako ne ide niko u Crkvu da bi bio veći Hrvat, Mađar, Nemac, ili Italijan", jer "ako ide i ako idemo promašio je i promašili smo".

On je rekao da je SPC autokefalna Crkva koja ima svoju kanonsku jurisdikciju i takva je priznata od svih drugih kanonskih pravoslavnih Crkava.

"Ta naša jurisdikcija ne zavisi od spoljašnjih okolnosti, državnih, političkih i svakih drugih granica, ne može menjati svoje granice i kanonsku jurisdikciju na osnovu bilo kakvih spoljašnjih pritisaka, ne zavisi od spoljašnjih političkih okolnosti, ni od volje pojedinca ma ko da su i ma šta da su umislili da imaju moć i silu", rekao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, "neki su hteli zamenom teza da u Crnoj Gori spreče čist verski čin na silu, ono što je Ustavom i poveljom Ujedinjenih nacija garantovno, da dodjemo u svoju kuću, na mestu gde se vekovima taj čin obavljao".

Prema njegovim rečima, "zamenom teza" neko neprestano proglašava SPC ; izazivačima konflikta, što je poznati metod, "kojeg se možemo setiti i na ovom mestu, proglasiti nekog izvorom svakog zla i time dati drugima pravo da takvog eliminiše bez bojazni da će polagati račun".

On je poručio ako je neko u Hrvatskoj posumnjao u njegovu ljubav, da ga to još više motiviše da ostane veran Hristovom pozivu na ljubav, napominjući da je onaj isti kada je došao u Zagreb kao mitropolit i sada i da nepostoji više Porfirija, kako je posumnjao jedan njegov prijatelj, ili je morao tako da kaže".

"Uvek i na svakom mestu uvek sam govorio samo i samo afirmativno o Hrvatskoj. A da li sam ponekad imao razloga da to ne činim, bilo ih je, ali oćutao sam svaki put", rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je rekao, "Bog vidi njegovo srce i zna da li je tako kako kaže", kao i da postoje hiljade njegovih reči i dela koja svedoče.

Autor:

#patrijarh Porfirije