AKTUELNO

Ministarstvo odbrane organizovaće u sredu 15. septembra na beogradskom Ušću prikaz naoružanja i vojne opreme povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Kako se navodi u saopštenju, biće izloženo više od 120 borbenih i neborbenih sistema, kao i brojno naoružanje i vojna oprema.

Pukovnik Slavko Rakić ističe da će u parku biti prikazan strateški prikaz, sa otpilike 88 različitih tipova naoružanja naše proizvodnje.

- 39 različitih tipova borbenih vozila, od toga su 24 tipa artiljerijskih oruđa i sistema, pet različitih tipa letelica, dva aviona, 13 različitih PVO sistema, 5 helikoptera... - nabrajao je pukovnik.

Kako je objasnio u poslednje tri godine, Srbija može da se pohvali, jer je uvedeno više od 120 novih sistema u odbrani.

- Srbija je, nakon 30 godina sposobna da isporuči višeserijske količine različitog naoružanja vojne opreme koje doprinose operativnim sposobnostima - rekao je Rakić.

Kako je dodao, u jednoj od kolona, moći će da se vidi i više od 30 sredstava u završnoj fazi ispitivanja, pre nego što se isporuče vojsci, a to su "Lazar", "Miloš" i mnogi drugi.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je pukovnik otkrio, kompetentno lice biće zaduženo za svako sredstvo što će omogućiti i zainteresovanima da pogledaju naoružanje izbliza.

- Biće interesantan simulator, da vide kako rade članovi posade. Biće prikazan i plan i program Vojne akademije i vojnih škola, gde se zainteresovani mogu oprobati u pucanju iz vazdušne puške, ili eventualno da se zainteresuju za školovanje - rekao je Rakić.

Takođe, Rakić je istakao da svi koji su zainteresovani za služenje vojnog roka mogu da se raspitaju na štandu koji će biti postavljen upravo iz pomenutog razloga.

Autor:

#Dan srpskog jedinstva slobode i nacionalne zastave

#Slavko Rakić

#Vojska Srbije