AKTUELNO

Grad Beograd je rasporedio četiri cisterne u centru grada kako bi građani u vreme vrućina imali mogućnost da se okrepe.

Pored toga, poslednjih godinu dana urađeno je više desetina česmi u gradu, a određeni broj cisterni je raspoređen kod domova zdravlja i nalazi se u rezervi kako bi mogli da se angažuju na mestima gde se obavljaju intervencije na vodovodnoj mreži, rekao je gradski menadžer Goran Vesić..

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, radnicima javno komunalnih preduzeća koji se nalaze na ulici obezbeđene su potrebne količine vode i u vreme najvećih vrućina povlače se u hladovinu i prave pauze.

Vodovod besprekorno funkcioniše i ja im odajem priznanje za sav trud koji su uložili proteklih godinu dana da sistem bude stabilan, jer smo prošle godine imali problema u nekim prigradskim naseljima kao što su Leštane, Vinča, Beli Potok, Pinosava, Zuce, Veliko selo, Slanci i Kaluđerica sa snabdevanjem, rekao je Vesić, prenosi Beoinfo.

On kaže da ove godine tamo nema problema što znači da je vodovod uradio dobar posao i problema ima samo u nekim višim delovima opštine Barajevo, jer postoji samo jedna cev i rezervoari se brzo isprazne zbog zalivanja bašti.

Inače, beogradski sistem je stabilan, mi imamo dve fabrike vode, problem može biti samo infrastruktura ali smo i nju dobrim delom uspeli da dovedemo u red - kazao je gradski menadžer, kazao je gradski menadžer.

Govoreći o radu klima uređaja u vozilima javnog gradskog prevoza Vesić je podsetio da je na ulicama 600 autobusa od kojih 350 ima klimu, od kojih je 200 "Solaris"-ovih i 150 novih "Ikarbus"-ovih. Problem je 130 "japanskih" autobusa koje je nabavila prethodna gradska vlast i gde su se dograđivale klime u čuvenoj aferi vrednoj 250 miliona dinara. Od tog broja u 100 autobusa ne radi klima, mi smo raspisali javnu nabavku i popravke su trenutno u toku, rekao je on.

Foto: Tanjug

Naravno, postoji i 200 starih autobusa u kojima klima uređaji ne postoje i oni čekaju vreme redovne zamene. U novim tramvajima klima takođe radi a u starima svi znamo da ih nema. Nisu tačne ni spekulacije da vozači na uključuju klimu kako bi uštedeli gorivo, a kvarovi na klima uređajima su uobičajeni i oni se rešavaju u hodu. Dakle, problem je preostalih 100 vozila koji imaju neispravne klime jer su ugrađivane nestručno i čija je popravka sada u toku, rekao je Vesić.

Govoreći o uređenju grada, gradski menadžer je podsetio da je za tri godine uređeno 55 dečjih igrališta, 20 teretana i isto toliko parkova i skverova i 19 sportskih terena.

Rebalansom budžeta izdvojili smo sredstva za uređenje još 17 parkova. Za nas je to važno jer se tako podiže kvalitet života ljudi. Svake godine ćemo nastaviti tim tempom, a urediće se i park Ušće na Obali kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića sa novim stazama i igralištima koji će izgledati mnogo drugačije i lepše nego danas, kazao je Vesić.

On je istakao da se Grad Beograd zajedno sa nadležnim ministarstvom i Srpskom pravoslavnom crkvom priključio obeležavanju 800 godina krunisanja Stefana Prvovenčanog koje će se održati ovog vikenda.

To će biti multimedijalne projekcije na zgradi Starog dvora koje će biti održane 14, 15 i 16. jula oko 21 sat, u trajanju od po sat vremena gde će biti prikazana dinastija Nemanjić i najznačajniji događaji srpske istorije, nakon čega će projekcije biti nastavljene po gradovima Srbije. Podsetiću i da će na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića biti podignut spomenik Stefanu Nemanji na mestu nekadašnjeg Generalštaba u Nemanjinoj ulici, pri čemu će biti zadržani delovi zgrade koji mogu da ostanu na tom mestu, navodi Vesić.

Mi ćemo u nekoliko narednih nedelja, najavio je on, raspisati konkurs gde ćemo tražiti najbolja rešenja za spomenik i u planu je da to bude spomen-kompleks gde ćemo se na dostojan način odužiti osnivaču srpske države.

Gradski menadžer istakao je da su u toku i brojni radovi na obnovi kulturno istorijskih znamenitosti glavnog grada, kao i da je u toku tender za idejni projekat Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici. On je podsetio i na predviđene radove na obnovi teatra "Bojan Stupica", kao i na tekuće radove na obnovi Muzeja savremene umetnosti, one u Narodnom muzeju kao i planove za galeriju na Kosančićevom vencu istakavši da će Beograđani uskoro moći da se ponose ponudom kulturnih institucija glavnog grada.

#Goran Vesić

#Grad

#Voda

'