AKTUELNO

Doktorka Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević, rekla je za PINK da od početka pandemije, globalno gledano, nije došlo do značajnog porasta suicida.

Dr Karličić ističe da su neke zemlje čak zabeležile pad u broju ljudi koji su izvršili samoubistvo. Dodaje da je Srbija jedna od njih.

„Adaptacija je ono što nas je sačuvalo kroz revoluciju i to se desilo i sada. Porast anksioznosti i depresije se povećao u prvih deset meseci pandemije, ali su se od oktobra te brojke stabilizovale i sada imamo nešto bolju situaciju“, rekla je dr Karličić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, Srbija nije imala niti preterano dug, niti restriktivan lokdaun, tako da, dodaje, nismo ušli u kategoriju porasta tih najtežih slučajeva.

Dodaje da možemo da se pohvalimo da ove crne brojke u Srbiji ove godine padaju.

Foto: TV Pink Printscreen

„Tome doprinosi i stalni zdravstveni rad, imamo mesta za preventivu, danas je istorijski dan za zdravstveni sistem ove zemlje, jer ministar zdravlja potpisuje memorandum sa REM-om koji će na ovaj način uzetu učešće u prevenciji suicida“, rekla je dr Karličić.

Kako kaže, svaki način izveštavanja o suicidu koji nije u redu, može da utiče na one koji su u iskušenju da to urade.

Doktorka ističe da je od ideje o suicidu do realizacije, prođe određeno vreme, i dodaje da je ono za lekare najbitnije, kako bi došlo do njegovog sprečavanja.

„Suicid je uvek komplikacija od ne lečenih nekih drugih psihičkih bolesti“, rekla je dr Karličić.

Autor:

#Ivana Karličić