AKTUELNO

U Vojvodini se prošle godine dogodilo 305 samoubistava, a tokom 2019. godine 290, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine povodom 10. septembra - Svetskog dana prevencije suicida.

Iz Instituta najavljuju da će 10. septembra biti održana panel-diskusija "Pripazi na ton - doprinos medija prevenciji suicida" s ciljem podizanja svesti o ovoj negativnoj društvenoj pojavi, ali posebno o posledicama senzacionalističkog i neetičkog izveštavanja o samoubistvu.

Predviđeno je da na toj panel-diskusiji govore stručnjaci iz oblasti psihologije i novinarstva, kao i predstavnici javnog sektora.

Institut smatra da je stvaranje nade kroz aktivnosti u zajednici, podsetnik da postoji alternativa samoubistvu.

- Ta alternativa ima i za cilj da svima nama ulije poverenje i svetlost, da naši postupci, bez obzira koliko veliki ili mali, mogu pružiti nadu onima koji se bore - navodi se u saopštenju.

Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenjuje da je sprečavanje samoubistva često moguće, kao i da su svi u blizini ključni u njegovoj prevenciji.

"Putem preventivne radnje možete nekome da učinite razliku u njegovim najmračnijim trenucima, kao član društva, kao dete, kao roditelj, kao prijatelj, kao kolega ili kao komšija. Svi možemo da odigramo ulogu u pružanju podrške onima koji doživljavaju samoubilačku krizu ili onima koji su ožalošćeni samoubistvom", navodi se u saopštenju i podseća da je jedan od 100 smrtnih slučajeva u svetu posledica samoubistva.

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Broj 011/7777-000 je SOS telefon koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva - lekari Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević". Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9 do 18 prima bez zakazivanja.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati i volontere Centra "Srce" od 17 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303 ili im se obratiti mejlom na vanja@centarsrce.org.

Volonteri razgovaraju s ljudima koji su usamljeni, uznemireni, povređeni, tužni, očajni, nesigurni...

Autor:

#Samoubistvo

#Statistika

#Vojvodina