AKTUELNO

Kompletna rekonstrukcija Opšte bolnice u Kikindi danas je zvanično otpočela radovima u starom delu koji predstavljaju prvu fazu obnove najveće zdravstvene ustanove u Severnobanatskom okrugu.

Zgrada stare bolnice građena krajem 19. veka, u roku od 400 dana, koliko je predviđeno za završetak radova na rekonstrukciji, konačno će dobiti novi, moderniji izgled i spolja i iznutra.

-Najpre će se obnoviti Odeljenje fizijatrije, a potom će se u prvoj fazi rekonstruisati Infektivno, Dečije, Onkološko, Palijativno i Odeljenje patologije. Rekonstruisana bolnica biće početak nove budućnosti za Kikindu, rekla je v.d. direktoka ove zdravstvene ustanove Vesna Tomin.

Izvođač prve faze radova, čija ukupna vrednost iznosi 342 miliona dinara, je „Stim gradnja“ d.o.o. Beograd, a rok za zvršetak rekonstrukcije je 400 dana.

- Nadamo se da će radovi biti završeni i ranije. U međuvremenu pripremamo početak druge i treće faze radova koji podrazumevaju izradu projektno-tehničke dokumentacije. Druga i treća faza revitalizacije bolnice obuhvata tzv. novi deo bolnice na 10 hiljada kvadratnih metara i dogradnju aneksa zgrade na 3.000 kvadratnih metara u dva nivoa, koji će se nadovezivati na postojeću, čime će se proširi smeštajni kapacitet ove zdravstvene ustanove.

Rok za završetak potrebne dokumentacije je kraj ove i početak sledeće godine, rekao je Svetislav Vukmirica, pomoćnik gradonačelnika zadužen za razvojne i investicione projekte.

Kapitalni projekat potpune rekonstrukcije kikindske bolnice biće završen za dve do tri godine. Sredstva za celokupne radove dobijena su od Kancelarije za upravljanjem javnim ulaganjima Vlade Srbije. Grad Kikinda je finansirao izradu projektno-tehničke dokumentacije u ukupnom iznosu od 24 miliona dinara- za drugu i treću fazu nešto više od 17 miliona i 7 miliona dinara za deo stare bolnice.

Autor: