AKTUELNO

Pre putovanja se dobro informišite o pravilima za prelazak granice!

Jedva da je prošlo tri dana od vesti da je Rumunija skinula Srbiju sa zelene liste bezbednih zemalja a sada stiže informacija da je to uradila i Nemačka.

Nemačka sada pušta na svoju teritoriju samo vakcinisane građane Srbije i to ne svim, već samo vakcinama zapadnih proizvođača - "fajzer", "astra zeneka", "moderna" ili "džonson i džonson". Takođe, uslove za ulazak na svoju teritoriju pooštrila je i Albanija.

Ovo su uslovi za putovanje u Nemačku i još neke druge zemlje u koje naši građani putuju a koje su pooštrile uslove za ulazak, a gde je ostalo po starom.

Nemačka

Po podacima koji se nalaze na zvaničnom sajtu Ambasade Nemačke u Beogradu, počevši od 05.09.2021., Srbija se nalazi u kategoriji područja visokog rizika zaraze koronavirusom. Stupaju na snagu odredbe Direktive o ulasku u zemlju u uslovima pandemije kovid 19.

Putovanje radi turističkih razloga je dozvoljeno za lica sa prebivalištem u Srbiji koja su potpuno vakcinisana. Međutim tu postoji jedno veliko ako - u Nemačku mogu da uđu samo građani Srbije koji su potpuno vakcinisani vakcinama protiv kovida 19 sledećih proizvođača: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson&Johnson i takođe je neophodno da je od poslednje potrebne doze vakcine prošlo najmanje 14 dana.

Putnici moraju predočiti sertifikat o vakcinaciji na engleskom ili nemačkom jeziku na papiru ili u digitalnom obliku. Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako još nisu vakcinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja.

Nemačka dozvoljava i drugim licima sa prebivalištem u Srbiji ulazak u Nemačku samo u slučaju da obavljaju važnu funkciju ili da je njihovo putovanje neodložno.

Navedena pravila se međutim ne odnose na nemačke državljane i članove njihove najuže porodice (supružnici, maloletna deca koja nisu u braku, roditelji maloletne dece), građane država Evropske unije i državljane Lihtenštajna, Švajcarske, Norveške i Islanda te članove njihove najuže porodice (supružnici, maloletna deca koja nisu u braku, roditelji maloletne dece) državljane Srbije i trećih država koje imaju pravo dugoročnog boravka u jednoj od država Evropske unije ili Šengenskog sporazuma te članove njihove najuže porodice, ako su ispunjeni svi zakonski uslovi vezani za putne isprave i vize.

Foto: Foto/AMSS

Rumunija

Srbija je uvrštena na rumunsku "crvenu listu" zbog pogoršanja situacije sa epidemijom korona virusa, nakon što je ta zemlja ažurirala spisak zemalja ili područja sa visokim epidemiološkim rizikom od zaraze sa kovid-19.

Najnovija lista stupa na snagu od 5. septembra, prenela je rumunska agencija Ađerpres.

Po informacijama na sajtu Ministarstva Spoljnih poslova Republike Srbije, da bi ušli u Rumuniju, državljani Srbije moraju da budu u obaveznom karantinu u trajanju od 14 dana.

Ipak, od karantina su izuzete sledeće kategorije: lica koja su vakcinisana, a po isteku 10 dana od kompletne vakcinacije; lica kojima je potvrđeno prisustvo virusa COVID – 19 u prethodnih najviše 180, a najmanje 14 dana pre ulaska na teritoriju Rumunije; deca uzrasta do 6 godina (bez obaveze prilaganja negativnog rezultata PCR testa), deca uzrasta između 6 -16 godina (uz obavezno prilaganje negativnog rezultata PCR testa, ne starijeg od 72 sata), prekogranični radnici, studenti, lica koja na teritoriji Rumunije ostaju najduže 72 sata (ukoliko prilože negativan rezultat PCR testa), lica u tranzitu, pod uslovom da teritoriju Rumunije napuste u roku od 24 sata.

Albanija

Na listi zemalja koje su pooštrile pravila za ulazak našla se i Albanija. Iako su do sad naši građani mogli samo uz ličnu kartu da putuju u ovu zemlju to više neće biti slučaj.

U Albaniji su od danas na snagu stupile nove mere protiv korona virusa, koje predviđaju da nijedan strani ili građanin Albanije ne može da uđe u zemlju bez dokaza da je negativan na korona virus.

Počev od 6. septembra, putnici koji ulaze u Republiku Albaniju, na svim graničnim prelazima, moraju posedovati jedan od sledećih dokumenata:

Potvrda o vakcinaciji (potrebno da je od datuma potpune vakcinacije proteklo najmanje dve nedelje);

Negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati);Potvrda o preležanoj bolesti COVID-19 (validna do 6 meseci nakon izlečenja).Navedena pravila važe za sva lica (osim za decu do 6 godina starosti), uključujući i ona koja samo tranzitiraju kroz Albaniju.

Foto: Wikipedia.org, Tanjug

Mađarska

U Mađarskoj se, što se tiče naših državljana, ništa nije promenilo. Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa COVID-19. Za srpske putnike nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.

Ipak, mora se voditi računa o par stvari.

Građani koji u Mađarsku ulaze iz pravca Ukrajine podležu i dalje merama epidemiološke kontrole za sprečavanje pandemije tako da ako ulazite u Mađarsku iz ove zemlje morate o tome voditi računa. Takođe, građanima Srbije koji sleću na aerodrom u Budimpešti meri se temperatura, ali ne moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test.

Na snazi je obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru tako da možete biti kažnjeni ako ne poštujete ovo pravilo.

Za ulazak u sportsko-rekreativne centre, muzeje, zatvorene delove restorana i dr. potrebna je potvrda o vakcinaciji.

Grčka

U Grčkoj takođe važe pravila kao i do sad.

Po trenutno važećim pravilima za ulazak je potrebno posedovati:

- negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti), ili

- potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), ili

- potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

Potvrde treba da budu izdate na engleskom, francuskom, nemačkom, italijanskom, španskom ili ruskom jeziku.

Putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolaciji 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države). Vakcinisani putnici koji budu pozitivni na brzom testu, podležu karantinu u trajanju od 7 dana i poslednjeg dana karantina bivaju testirani PCR testom.

Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji, ali podležu testiranju brzim testom na granici.

Austrija

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Austriju, a ulazak je dozvoljen za sve kategorije lica. Prilikom ulaska u Austriju potrebno je imati sertifikat o vakcinaciji ili uverenje o preležanoj bolesti ili negativan test na COVID (PCR ili antigenski), pod uslovom da je lice koje ulazi u zemlju u prethodnih 10 dana boravilo isključivo u jednoj od tzv. bezbednih zemalja.

Priznaju se sledeće vakcine protiv COVID-19: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac, dok sputnjik v nije priznata vakcina.

Dokaz o vakcinaciji nekom od odobrenih vakcina protiv COVID-19 (na nemačkom ili engleskom jeziku) je važeći je ispunjen jedan od sledećih uslova: 1) primljena druga doza vakcine; 2) da je proteklo 21 dan od vakcinacije onim vakcinama za koje je predviđena samo jedna doza; 3) da je proteklo 21 dana od vakcinacije ukoliko je osoba prethodno preležala COVID-19 i poseduje dokaz o tome (pozitivan molekularnobiološki test na SARS-CoV-2 ili potvrda o neutrališućim antitelima). Vakcinacija ne sme biti starija od devet meseci.

Foto: Tanjug

Lekarsko uverenje o preležanoj bolesti je merodavno ukoliko je izdato od strane nadležnog organa (na nemačkom ili engleskom jeziku) da je lice u poslednjih šest meseci preležalo Covid-19 (odnosno dokaz o neutrališućim antitelima ne stariji od tri meseca).

Negativan PCR test na COVID ne sme biti stariji od 72 sata a negativan antigenski test ne sme biti stariji od 48 sati od momenta uzimanja uzorka (test mora biti na nemačkom ili engleskom jeziku).

Lica koja ne mogu da prilože nijedan od napred navedena tri dokaza u obavezi su da urade test u roku od 24 sata od momenta ulaska u Austriju o svom trošku. Takođe, za ova lica važi obaveza on-lajn registracije, koja se može obaviti najranije 72 sata pre putovanja. On-lajn registraciju (Pre – Travel Clearance – PTC) je moguće izvršiti na sledećoj veb-stranici: https://entry.ptc.gv.at .

Tranzit kroz Austriju je dozvoljen bez zadržavanja, odnosno ukoliko je zagarantovano napuštanje zemlje bez odlaganja. Nije potreban test za tranzit, kao ni on-lajn registracija.

Deca do navršene 12. godine života ne moraju imati negativan test radi ulaska u Austriju, s tim da i za njih važe sve odredbe kao i za odraslu osobu pod čijim nadzorom putuju.

Ipak, konačnu odluku o ulasku u Austriju donose nadležni pogranični organi.

Savet pred put

Pošto se epidemiološka situacija u našoj zemlji pogoršava i pošto svaka zemlja zadržava pravo da promeni uslove za ulazak na svoju teritoriju, savetujemo da pre odlaska na put dobro proverite na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije koji su ulovi za ulazak u želejnu destinaciju.

Takođe, dodatne informacije možete dobiti na sajtovima ambasada tih zemalja u Beogradu kao i na sajtovima njihovih ministarstava spoljnih poslova..

#Putovanja

#koronavirus