AKTUELNO

Kada krenemo na svadbu, redovno se pitamo - koliko para da stavimo u koverat? Da ne bude malo? Koliko drugi daju? A, evo i odgovora.

Ponovo je počela sezona svadbi koja je odlagana više puta zbog pandemije korona virusa. Mnogi su u finansijskoj krizi, pa se ponovo pokreće pitanje - koliko novca da stave u koverat za mladence.

Činjenica je da je svadba ne samo lepa prilika da svi provesele već i način da se mladencima pomogne na početku bračnog života.

Prevedeno u savremeni jezik, ovo veselje ne bi smeo da za njih bude veliki trošak već treba da im se "isplati". Zato se smatra osnovnim pravilom da gost treba da da barem onoliko koliko košta jelo i piće po osobi u izabranom restoranu, a to je cifra koja se lako da proveriti.

Ukoliko idete sa pratnjom, duplirajte ovu sumu, a za svako starije dete računajte kao da je odrasli gost.

Kada su u pitanju veoma bliski članovi porodice, očekuje se i više novca na poklon. To je i tradicija po kojoj oni najbliži najviše i pomažu, pa će braća i sestre sigurno dati koliko god budu mogli da izdvoje. Kad je reč o kumovima, i oni se za svadbu pripremaju mnogo ranije, pa nije retkost da u kumovskom kovertu bude pozamašna svota novca.

U poslednje vreme se sve češće spominje i osnovna cifra od 50 evra po koverti. U mnogim sredinama ovo se smatra prevelikim troškom, pa će zvanice odlučiti da na takvu svadbu i ne idu jer ne žele da se "obrukaju". Najvažnije je, u tom slučaju, da se mladencima obavezno jave, jer će najveći problem prouzrokovati ako se za njih planira, rezerviše i plati mesto u restoranu a oni uopšte ne dođu.

Dakle, najgore je ako se uopšte ne javite i svi vas uzalud očekuju, jer ipak svadba treba da se "isplati", a ovako su samo maldenci u minusu.

Autor: