AKTUELNO

Specijalista epidemiologije Kliničkog centra Srbije dr Vesna Mioljević ističe da smo u junu i julu imali nagoveštaje da će doći do skoka obolelih, gde je kako ističe sa nekih 80 zaraženih pacijenata dnevno, došlo do preko 3.000 građana.

Kako objašnjava, više je razloga zbog kojih Srbija ima povećan broj pozitivnih, pacijenata na raspiratorima, ali i preminulih.

- Prvi je razlog to, što imamo mali broj vakcinisanih - kaže Mioljević.

Kako objašnjava, kada je reč o novim sojevima, doktorka ističe da nije iznenađena, jer će se pojaviti još varijanti koronavirusa, ističući da je suština vakcinacije da se spreče teške kliničke forme bolesti.

Foto: TV Pink Printscreen

Razumem osobe koje nemaju medicinsko znanje, jer njima nije jasno kako osoba koja je vakcinisana može da oboli. Shvatam da se ne razume taj momenat. Dakle, osoba koja je vakcinisana, i zarazi se, sigurno neće imati težu kliničku sliku, u smislu respiratora, jakih upala pluća... - navodi doktorka Mioljević.

TREĆA DOZA VAKCINE

Foto: Tanjug/Darko Vojinović

Kada su se pojavile prve najave da će se dati preporuka za treću dozu, mi smo dobijali mnogo poziva, kada će početi vakcinacija trećom dozom, i to su osobe koje su primile obe doze vakcine. Ja smatram da je to odlična odluka, ali ja apelujem na građane koji nisu primili prvu i drugu dozu. Prvenstveno mislim na starije građane - priča Mioljević.

Mioljević ističe da je važno razgovarati i objašnjavati sve što je nejasno, posebno građanima koji nisu dovoljno informisani o efikasnosti vakcine.

Naša obaveza je da se ponašamo onako kako smo naučili. Na nama je da sve nejasnoće objasnimo građanima - dodaje Mioljević.

Kako dodaje, što je više nevakcinisanih građana, to je veća verovatnoća nastanka novih mutacija virusa.

Autor:

#Dr Vesna Mioljević

#koronavirus

#specijalista epidemiologije