AKTUELNO

U ataru mioničkog sela Paštrići nalazi se Muzej kamena, poznat po preko više od 300 eksponata, koji svedoče o geološkim promenama.

U blizini brojnih znamenitosti ovog dela Srbije, poput manastira Ribnica i Ribničke pećine, nalazi se i Šalitrena pećina.

Krajem 70-ih godina prošloga veka je grupa valjevskih istraživača otkrila ovu pećinu, za koju je kasnije utvrđeno da su je tokom srednjeg paleolita koristili lovci. Tako se njena starost procenjuje na period pre 80 do 40 hiljada godina pre Hrista.

Šalitrena pećina je okarakterisana kao spomenik kulture od velikog značaja i deo je Spomenika prirode Ribnica, udaljenog oko šest kilometara od Mionice. Od 2013. godine pored ove pećine postoji i jedinstven muzej u Srbiji, nastao zaslugom Predraga Pece Petrovića, biologa i istraživača.

Muzej u selu sa oko 500 stanovnika

U ataru mioničkog sela Paštrić nalaze se mnoga blaga Kolubarskog okruga. Ne samo da tu postoji i Muzej kamena, već i dve pećine, jedan sakralni objekat i jedan spomenik prirode Ribnica, u okviru koga, pored ostalog postoji i Prirodni spomenik Grupa od devet lipa. Takođe, ovo selo je domaćin manifestaciji Sabor mladih violinista "Ćemane".

Više od 300 eksponata čine stalnu postavku Muzeja kamena, koji je nastao uz angažovanje biologa Predraga Petrovića i Ekološkog pokreta "Okvir života", a uz podršku relevantnih nadležnih institucija.