AKTUELNO

Broj zaraženih koronavirusom bi mogao da počne da opada od 20. septembra, smatra prof. dr Petar Kočović stručnjak za informativne tehnologije.

- Imali smo strahovit rast treće nedelje avgusta, neprimereno velik, najveći od kada je epidemija počela. Broj inficiranih dramatično raste i takav trend će da se nastavi - naveo je Kočović.

On dodaje da je četvrti talas dosta snažan, ali da postoje naznake da bi mogao biti slabiji od trećeg talasa.

Zabrinjavajuće je to što je rast bio preko 50 odsto iz nedelje u nedelju. Ako se tako nastavi ova i sledeća nedelja su kritične. Zašto? Zato što se lomi, ako se bude veliki broj zaraženih imaćemo i 10.000 dnevno, ako ne biće 5.000 zaraženih dnevno, navodi Kočović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je naveo, većina onih koji dođu na testiranje, bez obzira na vakcinaciju, ima pozitivan test samo je pitanje da li će biti za kućno ili bolničko lečenje.

Tri žarišta u Evropi

Kočović je naveo da je situacija u Evropi sve gora i da postoje tri centra zaraze.

- Jedna je zapanda Evropa - Britanija, Španija, Portugalija, Belgija, Švajcarska, drugi smo mi i treći su skandinavske i baltičke zemlje. U Poljskoj, Čekoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji sve dobro i ljudi mogu da šetaju bez maski - naveo je Kočović.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, broj zaraženih koronom raste, dok je broj vakcinisanih u padu.

Stanisavljević: Buster dozu u Beogradu primilo 35.000 građana

Nataša Stanisavljević, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu i koordinatorka za imunizaciju u Beogradu je apelovala na građane da budu odgovorni i prema sebi i prema svom zdravlju.

- Čuvajući svoje zdravlje čuvate i društvo i samim tim brinete o bližnjima i o porodici. Ta taj način se čuva zajednica. U Beogradu je vakcinisano 56 odsto punoletnih građana, a revakcinisano 54 odsto, to je preko 779.000 ljudi, a treću dozu je do sada primilo 35.000 - navodi Stanisavljević.

Kako je objasnila revakcinisani građani dobijaju obaveštenje da je prošlo više od šest meseci od momenta kada su primili drugu dozu i da mogu da prime treću.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nije potrebno zakazivati termin za treću dozu. U ovom trenutku u Beogradu funkcioniše 25 punktova na koje možete otići bez bilo kakvog zakazivanja - istakla je Stanisavljević.

On je napomenula da je Srbija na vreme nabavila dovoljan broj vakcina.

#Petar Kočović

#koronavirus