AKTUELNO

Časovi će trajati 45 minuta.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je nakon sednice Kriznog štaba da je napravljen detaljan plan školskog obrazovnog rada i da je prioritet zdravlje.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Mi ovim planom želimo da pošaljemo nekoliko važnih poruka. Pre svega da je obrazovanje dece jedan od najvećih prioriteta u našem radu, i da mu pristupamo u sinergiji sa svim drugim državnim telima. Razgovarali smo pre svega sa zdravstvenom strukom, pošto je borba protiv korone pre svega zdravstvena bitka, a ono što je prioritet je zdravlje svih nas - rekao je ministar Ružić.

Ministar je rekao da su ranije izbegavali da preuranjeno iznose planove, već je cilj bio da se donese sigurna informacija o školovanju dece.

Ono što jeste bilo bitno da komuniciramo je da nastava krene redovno, da se đaci ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta. To ne znači da je prethodne godine to rađeno loše, i mi dugujemo veliku zahvalnost svim obrazovnim radnicima - rekao je ministar.

Kako je napomenio, poseban tim će pratiti i koordinisati stanje u školama, i na nedeljnom nivou donositi odluke u svakoj samoupravi o tome kako će se odvijati nastava.

- Škola počinje 1. spetmebra i časovi će trajati 45 minuta, a odeljenja se neće deliti - rekao je Ružić i dodao da postoje tri modela koja će moći da se primenjuju.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prvi model podrazumeva da se časovi odvijaju normalno u školi. Deca nose masku samo kada razgovaraju, vakcinisani profesori ne nose masku dok ne priđu đacima na metar i po rastojanja. Drugi model je kombinovani, gde bi jedan dan radili onlajn nastavu, a drugi u školi. Treći model je rezervisan za najugroženije sredine. Za te škole spremljena je onlajn nastava za srednje škole, kombinovana za osnovne. Časovi bi bilo 30 minuta, i đaci bi bili podeljeni u grupe

- Kada dođe do zaražavanja, ako se neko dete razboli u grupi ili odeljenju, sva deca od tada nose maske, zaraženo dete ide u karantin. Ako ima dvoje zaraženih, ili više, sva deca deset dana imaju onlajn nastavu - ističe Ružić.

Ministar je dodao da deca neće nosti maske, kao ni vakcinisani vaspitači.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kon: Što više oko dece ima vakcinisanih, manja je šansa da se zaraza donese u školu

Doktor Predrag Kon je rekao da nam epidemiološka situacija nije baš naklonjena, i da će morati striktno da se poštuje sve što je propisano ovim planom. - Ovi modeli koji su prikazani pokazuju da se kreće praktično sa nekom situacijom koja podrazumeva da u školu dolaze zdravi, i da su nastavnici što je moguće više vakcinisani. Ako nisu vakcinisani moraće da nose maske. Tu je definisano kad mogu da se skinu maske, kada mogu da se nose. Vidi se da su maske zamenile vakcinaciju na neki način, iako imamo vakcine koje su prošle sve ono što je neophodno po standarnima i bezbedne su - rekao je Kon. Epidemiolog je naveo da roditeljima i deci želi srećan početak u školu, i još jednom podsetio da je glavno oružje borbe sa epidemijom vakcina. - Što više oko dece ima vakcinisanih, manja je šansa da se zaraza donese u školu. Mi moramo da naglasimo da konkretna nauka, a ne pojedinci, stoje iza apela za vakcinacijom. Ja iz dubine duše i srži moga bića želim dobro i deci i Srbiji, i tako funkcionišem i radim - istakao je Kon.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

#krizni štab