AKTUELNO

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost saopštava da određena ograničenja u cilju sprečavanja širenja epidemije koronavirusa jesu neophodna i jesu iznuđena, jer je zaštita zdravlja stanovništva najvažniji zadatak zdravstvenih vlasti.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta, za medije je saopštio da postoji razumevanje za one koji ne veruju ni u zarazne bolesti ni u vakcine ni u maske ni u fizičku distancu ni u pranje ruku, ali ne postoji opravdanje za neodgovorno ponašanje tokom ove epidemije. 

"Može se razumeti otpor prema vakcinama, jer je u Srbiji normanlno da se mehaničar razume u imunologiju, ali nije normalno da pojedini građani ne žele da primene ni jednu jedinu meru. Zbog ovakvih se pravi pritisak na bolnice, jer je to jedini način da prežive, pa onda trpe vakcinisani i odgovorni građani koji ne mogu da leče druge bolesti zbog zatrpanosti zdravstvenog sistema novim koronavirusom", rekao je Spasić i dodao da je sa aspekta ljudskih prava prihvatljivo i neophodno zaštiti savesne od nesavesnih i prosvećene od neprosvećenih građana, kako ovi drugi ne bi bili pretnja po javno zdravlje.

Neophodno je uvesti kovid propusnice za one koji ne žele da primene ni jednu protivepidemijsku meru, jer virus mutira upravo kod nevakcinisanih i doćićemo u situaciju i da vakcinisani postanu ugroženi zbog novih, opasnijih sojeveva virusa - napominje Spasić. 

Spasić dodaje da nekada niko nije dovodio u pitanje proces vakcinacije, što dovodi do zaključka da se moraju uvesti određena ograničenja u cilju zaštite javnog zdravlja.

#Savet za monitoring

#ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost

#mario spasić