AKTUELNO

Droga GHB "briše" pamćenje i može da se koristiti za silovanje, tvrde stručnjaci.

Droga GHB poznatija kao tečni ekstazi ili droga za silovanje sve češće se zloupotrebljava kod mladih u regionu, pokazalo je istraživanje Centra za bezbednost, istragu i odbranu DBA. Istraživali smo da li se ovaj narkotik konzumira u Srbiji i koje su opasne droge postale dostupne mladima.

Stevan Đokić iz Centra za bezbednost, istragu i odbranu DBA navodi da je GHB "klupska droga" koja je na našim prostorima bila poznata i u kasnijim osamdesetim godinama.

- Kao organizacija, često radimo istraživanja koja su vezana, ne samo za Srbiju nego i za zemlje iz regiona, jer često se pokazalo da veći deo onoga što se pojavi u pojedinim zemljama, ubrzo postane aktuelno i u Srbiji. Ova droga je poznata "klupska droga" i ona je prisutna čak i na našim prostorima od nekih osamdesetih godina. Najčešće je konzumiraju pripadnici LGBT zajedinice, svojevoljno, ali neretko je zloupotrebljavaju i drugi, upravo kao mamac za silovanje - objašnjava sagovornik.

Foto: TV Pink Printscreen

Đokić objašnjava da je ova droga posebno opasna jer se može napraviti u kućnim uslovima.

- Ovu drogu kod nas, najčešće, donesu stranci i to kada su neki festivali, žurke i slično. Opasno je što se na dark webu može pronaći recept kako bi se ova droga mogla napraviti i u kućnim uslovima - priča on i dodaje da se za samo pedesetak evra može kupiti bočica veličine kapi za nos.

- Cena ove droge varira od količine, kao i kod svake druge droge. Uglavnom se prodaje u malim bočicama, a za pedesetak evra može se kupiti bočica veličine kapi za nos. Ova droga je lako dostupna ali samo edukacija građana o zloupotrebama droge, stvara dilerima veću opasnost da izvrše prodaju. - dodaje on.

Đokić upozorava da je jedina uspešna zaštita od ove vrste droge upravo kontrolisanje pića koje unosimo tokom večeri.

- Ova droga spada u kategoriju depresora nervnog sistema. Ne bi li se uspešno zaštitili gotovo građani treba da naručuju pića koja sami otvaraju, flaširana ili u konzervama - dodaje on.

Foto: Pixabay.com

Nove droge

Naš sagovornik objašnjava da se u poslednjih nekoliko godina pojavile mnogobrojne nove droge, uglavnom sintetičke koje su veoma opasne.

- U poslednjih nekoliko godina u Srbiji su se pojavile mnogobrojne nove droge, uglavnom sintetičke, veoma opasne. Neke su se u prvom trenutku prodavale i legalno. To su uglavnom bili nekakvi egzotični mirisi, poput “Magic Dragon” ili “Spice”. Naša policija je imala i zaplene sintetičkog kanabinoida koji je 800 puta jači od marihuane. Zatim, imali smo pojavu droga DMT, Bup, Blou, Vertex, Rainbow, China Girl, Prijatelj, Murder 8... - dodaje naš sagovornik..

"Božja droga" izaziva halucinacije

On dodaje da se u Srbiji i 2018. godine pojavila droga poznatija kao “Božja droga”.

- Ona spada u sintetičke droge. U pitanju je Dimetiltriptamin te se ova droga drugačije naziva DMT. Izaziva halucinacije, euforiju, povećava temperaturu. Unosi se udisanjem isparenja ili oralno. Postoji verovanje da su ovu drogu koristili indijanci za spiritualne svrhe, te mnogi misle da će konzumiranjem ove droge doživeti spiritualno iskustvo, te je zato dobila naziv "Božja droga".

- U Srbiji je prvi put evidentirana 2018-te godine kada je zaplenjena jedna veća količina koja je stigla iz Nemačke – priča Đokić.

Smrtni slučajevi

Iz "DBA" upozoravaju da je bilo slučajeva kada su konzumenti već posle jedne tablete umirali.

- Imali smo slučaj i kombinacije nekoliko supstanci, konkretno diphenidin koji se mešao sa MDMA. Postizalo se jače dejstvo, odnosno jači halucinogeni efekti - objašnjava Đokić koji naglašava da je svaka droga opasna i ostavlja posledice.

- Većina droga i posle prvog uzimanja može da ostavi posledice. Poznato je da pojedini konzumenti LSD-ja imaju razne flešbekove i halucinacije i posle dvadeset godina od uzimanja ove droge. Svaka droga ostavlja neku posledicu, a većina droga ubija vrlo brzo - naglašava on i dodaje da nove, sintetičke droge, mogu da se nabave po ceni od 800 dinara pa naviše.

Foto: Tanjug AP/Keith Srakocic

Drogu najviše konzumiraju adolescenti

Da je adolescentsko doba period kada mladi isprobavaju nove stvari, govori i statistika koja pokazuje da je šest od deset srednjoškolaca imalo kontakt sa nekom drogom, dok osam od deset studenata zna kako i preko koga može da nabavi drogu.

Đokić dodaje da su po njegovom mišljenju ove brojke poražavajuće.

Kako zaštiti decu od droga?

Kako se zaštiti i kako ih prepoznati i da li je samo edukacija dobar način da se mladi, ali i građani edukuju o ovim smrtonosnim drogama...

- Kada pričamo o prepoznavanju droga, svaka ima svoje detalje, kada je izgled i kada je dejstvo u pitanju. Važno je omladinu edukovati o tome kako ne bi ušli u ovaj opasni svet i kako bi mogli da prepoznaju ako im neko nešto ponudi. Prema mom ličnom mišljenju edukacija treba da počne sa polaskom u školu - dodaje on.

Droge na granici

Iako Centar za bezbednost i istragu DBA u svojim istraživanjima pominje nove vrste narkotika, u Upravi carine za "Blic" naglašavaju da na graničnim prelazima u Srbiji u skorije vreme nisu imali zaplene do sada neotkrivenih droga.

- Napominjemo da na osnovu podataka kojima raspolažemo, nije bilo zaplena novih vrsta narkotika. - kažu u Carini.

Zatim navode da, tokom prethodnih četiri godine, najviše su zaplenjeni marihuana, ekstazi i kokain.

Koliko je droge otkriveno na granici tokom 2020. i 2021. godine:

marihuana 1.480.246 grama

ekstazi 67.677 grama

heroin 66.206 grama

kokain 5.594 grama

hašiš 1047 grama

#Droga