AKTUELNO

Prof. dr Petar Kočović stručnjak za informativne tehnologije ističe da je Srbija u trećem talasu, na 51. dan imala 18.675 zaraženih, kada nismo imali vakcine, a danas imamo 24.428, što je drastičan skok obolelih.

- Sada u odnosu na 111 preminulih u trećem talasu, imamo 159 preminulih, što je još dramatičnije - podvlači Kočović.

On dodaje da je prošle nedelje primetan osetan rast, apelujući da mere što pre treba da se uvedu.

- Ozbiljno je dramatično - navodi Kočović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, ukoliko Srbija nastavi ovim tempom, mi ćemo imati oko 60 odsto više zaraženih narednog ponedeljka, što je, kako navodi preko 3.000 zaraženih.

Govoreći o situaciji u Evropi, ali i regionu, Kočović dodaje da je najgore u Crnoj Gori i da sa tog podneblja dolazi najviše zaraženih.

- Rumunija, Češka i ostale zemlje su odlične, oni mogu da se šetaju bez maski - kaže Kočović.

Kako otkriva, najveća ekslalacija četvrtog talasa virusa očekuje se u septembru, a pad u decembru.

- Brinu me koncerti, utakmice, isto tako i slave - priča Kočović.

Prof. dr Miljko Ristić, karidohirurg ističe da trenutna kovid situacija nije dobra i da su se prognoze doktora i stručnjaka obistinile.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sve je više zaraženih, onih po bolnicama, i umrlih - kaže Ristić.

Ristić dodaje da se sada postavlja pitanje, da li pored medicinskih sredstava treba primeniti i druge mere, a to su ponovno izbegavanje kontakata, dodajući da će Krizni štab zasigurno produžiti mere.

- Svi smo željni izlazaka, ali to je situacija koja nameće takve mere i nema razloga da se ljutimo. Treba da ih poštujemo, a koliko će biti stroge, videćemo - dodaje Ristić.

On dodaje da virus ne bira godište, objašnjavajući da su stariji izloženiji, međutim, kako dodaje, u poslednje vreme ni mladi nisu pošteđeni.

Autor: