AKTUELNO

Sve više ljudi odlučilo je da počne da se bavi ovim poslom koji se pokazao kao veoma unosan, bez mnogo ulaganja.

Radi se o skladištima i halama kojih ima sve više u okolini Beograda. Prema Obrenovcu, pored auto-puta ka aerodromu, ka Banovcima i Busijama, niču skladišta i hale. Taj prostor se iznajmljuje za stvari i kancelarijski materijal koji je, zbog rada od kuće, iseljen iz iznajmljenih i skupih poslovnih prostora u gradu.

Srpsko-peruanski bračni par Mandić odlučio je da u jedan magacin nekoliko kilometara od centra prestonice smeste stvari dok ne pronađu odgovarajući stan za život. Oni su se na ovaj korak odlučili jer se Nenadova porodica doselila iz Perua, a pristup skladištu imaju 24 sata dnevno.

Foto: Pixabay.com

Nenad i Karmen ispričali su da su osam godina proveli zajedno na kruzerima. Međutim, osim za smeštaj stvari, boksove koriste i mali preduzetnici i firme da bi im arhive bile na bezbednom.

- Bavimo se vodoinstalaterskim uslugama. Imali smo prilike da držimo alat na provizornim mestima, čak u jednom trenutku i u kolima. Imali smo negativna iskustva - kaže vodoinstalater Milan Dimitrijević.

- Važno je da smo rasteretili svoj prostor jer smo prebacili dokumentaciju. Ona je bezbedna i dostupna jer imamo ključ i možemo da pristupimo kad god poželimo - ukazala je Miljana Veselinović iz jedne kompanije.

U zavisnosti od veličine, boksovi se iznajmljuju po ceni od 50 do 150 evra mesečno. Mnogi se odlučuju za ovaj korak jer znaju da je roba koja se skladišti u potpunosti bezbedna i osigurana od krađa. Takođe su prosutni alarmi, kamere ali i fizička zaštita.

Za ovu vrstu biznisa u Srbiji potrebna su velika ulaganja u opremu i infrastrukturu. Ipak, sve je više velikih hala poslednjih godina, jer potražnja raste i isplativije je iznajmljivati magacinski prostor nego stan.

Foto: Pixabay.com

- Zemljišta na kome se grade magacini i cena kvadrata magacinskog prostora je relativno niska, a cena rente je nešto niža od cene kvadratnog metra stambenog prostora na periferiji - kaže Nenad Đorđević iz jedne agencije za nekrentine. Dok poznavaoci tržišta procenjuju da će ovaj trend nastaviti da raste.

O tome koliko je unosan ovaj posao najbolje govori podatak da su potrebne dve decenije da se iznajmljivanjem otplati stan, dok se ulaganje u gradnju magacina isplati za deset godina.

#Novac

#Skladište