AKTUELNO

Zbog nestašice vode za piće, usled dugotrajne suše i drastično povećane potrošnje, proglašena je vanredna situacija u šest sela opštine Mionica – Mratišić, Osečenica, Bukovac, Golubac, Rajković i Robaje.

Lokalna samouprava nabaviće 20 cisterni po 1.000 litara, kako bi se svima obezbedila voda za piće. Biće upućen i apel Vojsci Srbije, da u Mionicu pošalje izvestan broj mobilnih cisterni, kapaciteta 8.000 litara, za vodosnabdevanje seoskih domaćinstava.

U Banji Vrujci biće postavljen izvod za punjenje cisterni, kako bi se rasteretio rezervoar "Razbojište", što će obezbediti dodatne količine vode u mioničkom vodovodu za stanovnike u višim predelima opštine. Na sednici Štaba za vanredne situacije Opštine Mionica doneta je odluka o strogoj zabrani upotrebe vode za piće za zalivanje i druge namene, a inspekciji je naložen pojačan nadzor na terenu.

- Paralelno pojačavamo kapacitet opštinskog vodovoda, već smo priključili dodatni bunar u Vrujcima, a ispituje se kvalitet nove bušotine u Golupcu – kaže predsednik Opštine Mionica Boban Janković.

- Nastavljamo sa bušenjem i ispitivanjem novih bunara. Reka Ribnica koja protiče kroz Mionicu gotovo je presušila, što je pokazatelj sušnog perioda, koji je doveo do prekomerne potrošnje vode, koja je u odnosu na 2018. godinu čak dvostruko veća. Očekujemo da do kraja godine budu završene pripreme za uključivanje dodatnih izvorišta, čime će potpuno biti stabilizovano i dugoročno rešeno snabdevanje vodom.