AKTUELNO

Izrada registra socijalnih osiguranika i socijalnih karata, otvaranje novih radnih mesta i borba protiv sive ekonomije, prioriteti su Ministartva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u narednom periodu, poručio je resorni ministar Zoran Đorđević.

Đorđević je, na otvaranju konferencije "Procene stanja Socijalno-ekonomskih saveta na Zapadnom Balkanu", rekao da ispunjenje tih prioriteta može brzo da donese boljitak svim građanima.

- Njih ću u narednom periodu usaglasiti i sa predsednicom Vlade i zajedno ćemo raditi na tome -  rekao je Đorđević, saopšteno je iz Ministarstva za rad.

On je istakao da se izradom registra socijalnih osiguranika i socijalnih karata uvodi red u toj sferi, što oni koji primaju socijalnu pomoć zaslužuju.

- Nama će to omogućiti dodatne uštede koje se mogu prebaciti na neku drugu stvar ili iskoristiti za povećanje socijalnih davanja u nekim drugim sferama - rekao je Đorđević.

Foto: Tanjug

Druga važna stvar, naznačio je ministar, jeste povećanje zaposlenosti, kako kroz dovođenje stranih investitora, otvaranje novih fabrika i firmi i otvaranja novih radnih mesta i subvencije, tako i borbom protiv sive ekonomije i rada na crno.

- Radićemo vanredne i redovne kontrole svuda po Srbiji. Probaćemo time da smanjimo rad na crno, čime će Srbija dobiti ne samo u jednom broju ljudi koji će se zaposliti, nego očekujemo i veći priliv u budžet - rekao je Đorđević.

Pročitajte još: Vulin: Srbija se neće pridružiti ni jednom vojnom savezu

Navodeći da su reforme, u koje je Srbija ušla 2012. godine, zamajac dobile 2014. godine, Đorđević je rekao da je važan apekat bila socijalna odgovornost i briga prema svim građanima.

On je dodao da je ministarstvo na čijem je čelu donelo mnogo zakona, od kojih je možda najvažniji Zakon o radu, koji je pokazao dobre rezultate.

- Moj prethodnik je pripremio i sedam novih zakona koji treba da uđu u skupštinsku proceduru i koji će unaprediti život i rad građana - rekao je Đorđević.

#Posao

#Socijalna pomoć

#Zoran Đorđević

'