AKTUELNO

Dva dana nismo videli sunce,radimo pod maskama u dve smene, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK Vlado Plemić, iz sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i sektora za vanredne situacije uputili su posebnu jedinicu od 37 pripadnika sa 14 vozila i 3 helikoptera u Grčku, da pomognu kolegama i građanima na ostrvu Evia.

Plemić je potvrdio da su upućeni na ostrvo Evia gde je bila najopasnija situacija i da su oni konkretno čuvali dva sela.

Foto: TV Pink Printscreen

“Držali smo front oko 3 kilometara, i mislim da smo u tome uspeli. Situacija je izuzetno teška, plameni jezici su dostigli negde do 30 metara. Sa kolegama iz Grčke i stanovnicima obližnjih sela, kao i volonterima, uspeli smo da sačuvamo front, kako se požar ne bi raširio ka južnom deo ostrva i ugrozio niz sela u tom prostoru”, rekao je Plemić.

Kako kaže, situacija je izuzetno teška, dodaje da dva dana nisu videli Sunce, da su radili pod maskama u dve smene.

“Zadovoljan sam sa onim što smo postigli, svi u Grčkoj su takođe zadovoljni našim vatrogascima. Nismo imali teže povređenih ljudi. Bilo je dehidracije i opekotina, ali to je sanirano”, rekao je Plemić.

Foto: TV Pink Printscreen

On je rekao da se nalaze na linijama požara, i dodao da su sva deca koja su bila u opasnosti bila evakuisana, ili su u pripremi za evakuaciju.

“Bilo je i dosta staračkih domaćinstava, i po svaku cenu su se čuvala sela gde su oni koji nisu mogli da budu evakuisani”, rekao je Plemić.

Kako kaže, Srbija je intervenisala i ranije u okruženju, tako da ovo nije prvi put, i dodaje da deo naših jedinica pomaže i u Makedoniji.

Autor:

#Grčka

#Požar

#Vatrogasci

#mup srbije

#vlado plemić