AKTUELNO

Cene stanova po Srbiji ne prestaju da rastu.

U pojedinim gradovima dostižu i fantastičnih 3.500 evra, negde su skočile i po 40 odsto za pola godine, a lista sa pitanjima o smislu onoga šta se dešava na tržištu i eventualnom pucanju balona sve je duža.

Čak i vrlo upućeni, sve su više zatečeni cenama koje idu i daleko iznad prosečnih. U Beogradu i Novom Sadu, sve je više stanova čiji se kvadrat prodaje i za 4.000 evra, a to je za isti kvadrat bilo nezamislivo pre samo godinu dana.

U Nišu je istovremeno kvadrat poskupeo sa 924 evra na 1.443 evra, u Beogradu na Vračaru sa 2.375 na 2.590 evra..., pokazuju podaci sajta nekretnine.rs.

Ne treba izostaviti ni najprestižnije delove Beograda gde kvadrat ide i do 10.000 evra, a gde je danas prestiž i želja da se ima nekretnina u ovakvom kvartu najčešće i okidač kako za rast cene, tako i za tražnju.

Kako danas stanovi i kuće mogu da koštaju toliko i ko toliko skupe kvadrate uopšte kupuje?

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Visoke cene kvadrata

U prodaji je ne mali broj izuzetno skupih nekretnina, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Čak i da izuzmemo "Beograd na vodi" i slične projekte, u prestonici ima pozamašan broj izuzetno skupih nekretnina, čija je cena kvadrata par hiljada evra veća od prosečne u Beogradu.

Tako je u ponudi, kompletno opremljen četvorosoban stan na Vračaru kod Kalenić pijace površine 150 kvadrata, po ceni od 525.000 evra, tj. 3.500 evra po kvadratu, ili jedan isto tako kompletno namešten površine 127 kvadrata po ceni od 510.000 evra, tj. 4.015 evra po kvadratu.

U Novom Sadu nenamešten stan u strogom centru grada, površine 110 kvadrata se prodaje po ceni od 453.200 evra tj. 4120 evra po kvadratu, a u ponudi je i stan u centru Novog Sada, površine 112 kvadrata po ceni od 3.111 evra za kvadrat.

Ko su kupci?

Prema mišljenju stručnjaka za skupe nekretnine se najviše interesuju viši ešaloni društva, ili makar oni koji bi želeli to da budu, a prestiž je jedan od sigurnih razloga za pristanak na visoke cene.

- Takve nekretnine pre svega kupuje naša elita, IT-evci sa pozamašnim platama i uspešni sportisti, ali se za ovaj tip nekretnina najviše interesuje tzv. kvazi-elita - kaže potpredsednik Stručnog saveta Klastera nekretnine, mr. Milić Đoković.

- Kod kvazi-elite veliku ulogu igra pokazivanje, tj. ko će kupiti skuplje i lepše, nastavlja on.

On objašnjava da tih nekretnina statistički nema u tolikom procentu da mogu drastično da utiču na cene na čitavom tržištu, ali da postoje varijatne u kupoprodaji ovih stambenih objekata koje su potpuno nenormalne, gde su "pikovi" cena neverovatni.

- Ipak, ti stanovi se ne kupuju kao biznis, već kao stvar prestiža i dokazivanja, nastavlja Đoković.

Foto: Tanjug, Pixabay.com, Pink.rs

Da li će doći do "smirivanja" cena?

Odgovarajući na pitanje da li će doći do "smirivanja" cena, Đoković ističe da će cene rasti dokle god bude bilo zainteresovanih kupaca.

- Nema granice, ni zakonske ni ne zakonske, jedini zakon koji diktira je zakon tržišta, kaže Đoković.

On ističe da je pretpostavka ista kao sa automobilima, gde se svake godine na sajmovima pojavljuju sve skuplji i skuplji automobili koji se uvek prodaju prvi.

- Ovo će nastaviti da se dešava, i siguran sam da će cene ići i na 15.000 i na 20.000 evra za kvadrat, nema ograničenja ni nade da će se to u skorije vreme stabilizovati, izgleda suludo, ali tako je kako je, zaključuje Đoković.

#Cena

#Stanovi