AKTUELNO

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić izjavila je danas Tanjugu da je sitaucija na Eviji pod kontrolom, da su požari ugašeni i da je do sada sa tog ostrva evakuisano oko 300 naših turista, a da su oni koji su još uvek tamo bezbedni.

Prema najnovijim informacijama tog ministarstva dobijenim od turističkih agencija, na tom ostrvu je ostalo oko 170 putnika, od kojih će 50 danas krenuti za Srbiju, a sedam sutra. Ostali su izrazili želju da ostanu na Eviji.

"Prema najsvežijim informacijama koje sam dobila od grčkog ministra turizma, pre nešto više od sat vremena, jeste da su požari na Eviji pod kontrolom, da je taj veliki požar ugašen i da su svi naši turisti koji su ostali na Eviji apsolutno bezbedni", rekla je Matićeva Tanjugu.

Ministarka je rekla da je na Eviji bilo oko 500 naših turista i da je u nedelju evakuisano njih 200, a u ponedeljak još 100.

Kako je rekla, naši turisti su evakuisani na druge destinacije u Grčkoj, što je uglavnom bila olimpijska olbast, kao i na druge destinacije koje su im agencije ponudile kao alternativu.

Foto: Facebook.com/Forecast Weather Greece

Napomenula je da je oko 50 naših turista na Eviju došlo svojim prevozom.

Kaže da joj je grčki ministar turizma Haris Teoharis preneo informaciju da je požar na Eviji zahvatio četiri turišktčke lokacije, od čega je na jednoj kamp u kome nije bilo srpskih turista, da je na trećoj lokaciji bio smeštaj sa bungalovima, a na četvrtoj dva hotela u blizini.

"Svi gosti su evekuisani na bezbedno mesto. Najviše ljudi je želelo da ostane na Eviji u mestu Edipsos, koji je bio bezbedan pošto tamo nije bilo požara. Ipak, bilo je turista koji su i odatle hteli da se evakuišu iz straha", navela je Matićeva.

Istakla je da je sve vreme bila u kontaktu sa grčkim ministrom turizma i da su Grci veoma zahvalni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić za pomoć u ljudstvu za gašenje požara, ali i za novčanu pomoć i priloge koje sakuplja SPC.

Matićeva je rekla da je grčko ministarstvo turizma odmah odreagovalo i pitalo da li može na neki način da pomogne i poslali u dogovoru sa nama autobuse, koji su posle trajekta prevozili naše turiste na druga letovališta u Grčkoj.

Foto: Printscreen YouTube/Adventure Greece/Apostolos Emmanouilidis Menta News Ημαθία/Ορθόδοξος Χριστιανός

Kada je reč o našim turistima koji tek treba da dođu u taj deo Grčke, Matićeva kaže da je to individualna odluka.

"Ako pitate mene lično, kada planiram svoj odmor, planiram ga u Srbiji jer se ovde osećam bezbedno i sigurno. Imam malu decu i u slučaju da se razbole, mogu brzo da odreagujem. Svako ima prirotiete kod letovanja. Svaki putnik treba dobro da razmisli da li je mesto na koje odlazi bezbedno".

Poručila je svima našim građanima koji su već uplatili aranžmane da u dogovoru sa svojim agencijama još jednom provere da li postoji mogućnost zamene tog putovanja i koje su alternative.

"Molim sve naše građane i putnike koji su bili na Eviji i koji nisu bili zadovoljni odnosom agencija da se jave na broj turističke inspekcije 011 - 3139 673, od 7.30 do 15.30 sati svakog radnog dana", naglasila je ona.

Dodala je da će ministarstvo u skladu sa tim dalje preduzimati mere kako bi zaštitilo prava naših putnika ako su bila ugrožena.