AKTUELNO

Nemerljiva je šteta u šumi Pančićeve omorike, ali postoji opravdana bojazan da požar pređe i na teritoriju našeg dragocenog nacionalnog parka.

Požar koji bukti već skoro 3 nedelje na lokaciji Veliki Stolac, nedaleko od NP Tara, a na teritoriji Republike Srpske, predstavlja veliku pretnju za životnu sredinu, i to ne samo zbog činjenice da gori najveća populacija Pančićeve omorike, već i opasnosti od njegovog širenja i na teritoriju Srbije i Tare.

- Trenutno je, već više od 20 dana, aktivan požar na Velikom stocu, koji je najveće stanište Pančićeve omorike, na teritoriji Republike Srpske i opštine Višegrad. Vatra je na nekih 100-150 metara od granice sa Srbijom, a gori oko 100 hektara šume. Reč je o vrlo nepristupačnom terenu, ispod najvišeg vrha na području Tare (1.673m), gde je pristup mehanizacijom praktično nemoguć. Požar se gasi peške uz pomoć takozvanih naprtnjača (vreća sa vodom) koje ljudi iznose do mesta požara i tu ih prosipaju. Obzirom da je nagib terena 50-60 stepeni potrebno je i do 2 sata da se izađe sa vodom do požara - objašnjavaju za "Telegraf u Nacionalnom parku Tara.

Ova borba "prsa u prsa" s vatrenom stihijom u koju se upuštaju hrabri vatrogasci jedini je način da se problem reši. Avioni i helikopteri, nažalost, nisu od pomoći, jer se požar širi čak i ispod površine zemlje.

- Reč je o prizemnom požaru tj. požaru koji se razvija pri zemlji što otežava gašenje iz vazduha, jer zbog gustih krošnji mala količina vode stigne do tla. Požari u četinarskim šumama su dosta teški za gašenje jer su često na nepristupačnim terenim, brzo se šire, a često vatra ide i ispod zemlje - objašnjavaju.

- U gašenju učestvuju vatrogasci iz Višegrada i Rogatice, radnici šumskog gazdinstva “Panos” iz Višegrada, meštani kao i radnici NP Tara. Takođe, na gašenju pošara aktivno učestvuju i helikopteri MUP-a Srbije, kao i jedan helikopter iz Republike Srpske. Trenutno je u toku i probijanje jednog protiv požarnog puta koji treba da omogući pristup mehanizaciji. Nacionalni park Tara pruža pomoć i u mehanizaciji i dopremanju hrane i vode vatrogascima.

Nemerljiva je šteta u šumi Pančićeve omorike, ali postoji opravdana bojazan da požar pređe i na teritoriju našeg dragocenog nacionalnog parka.

- Tačno je da gori sastojina Pančićeve omorike, ali mnogo veći problem će biti ako se požar proširi na Područje nacionalnog parka Tara jer će ga u tom slučaju biti jako teško kontrolisati i zaustaviti - objasnili su nam.

Zanimljivo je, međutim, da čak ni takva katastrofa ne znači sigurnu propast šume.

- Štetu po sastajoine Pančićeve omorike teško je proceniti i to će moće da se sagleda kroz nekoliko godina. Nužno požar ne mora da bude poguban po omorike jer je ona pionirska vrsta i njena ekologija je takva da prirodni akcidenti poput požara mogu povoljno da utiču na njeno obnavljanje.

Tara gorela prethodne nedelje

- Ono što se dešava na području Tare je da smo prethodne nedelje imali požar na području Zaovina na lokalitetu Pasak koji je pravovremenom intervencijom vatrogasaca, radnika NP Tara i meštana lokalizovan. Izgorelo je oko 40 hektara šume i sada se dežura na požarištu kako ne bi došlo do ponovnog aktiviranja požara.

- Takođe, u pograničnom području na teritoriji opštine Višgrad na lokalitetu Gostilj, požar je trajao preko 2 meseca i praktično je izgorela cela sastojina Pančićeve omorike. Na području Nacionalnog parka Tara nisu bila ugrožena staništa Pančićeve omorike - rekli su nam u NP Tara.

Zajednički projekat zaštite od požara
Kako dodaju u NP Tara, opština Rogatica i Nacionalni park Tara trenutno rade na realizaciji projekta "Poboljšanje sistema upravljanja zaštitom od požara u prekograničnom području BiH i Srbije", u okviru IPA programa Srbija - Bosna i Hercegovina.

- Cilj projekta je doprinos poboljšanju sistema upravljanja hitnim vatrogasnim intervencijama u prekograničnom području BiH i Srbije.

- Ideja je da se unaprede i povećaju ljudski kapaciteti za prevenciju, intervenciju i spasavanje, nadograde tehnički kapaciteti nabavkom vatrogasnih vozila i opreme, izrade planski dokumenti i podigne svest lokalnog stanovništva o prevenciji požara. Projekat će trajati 18 meseci, do septembra 2022. godine, a ukupna vrednost projekta finansiranog iz pretpristupnih fondova EU je 429.737,52 evra.

Požar nije bio u Borikama

Kako su nam fotografije poslali aktivisti iz mesta Borike, opština Rogatica, uz objašnjenje da se radi o lokaciji Stolac, mi smo u prethodnom tekstu spominjali i ovo naselje. Ono je, međutim, iako u blizini ovog požara, ipak neprecizna odrednica, na šta su nam pažnju skrenuli u NP.

- Mesto Borike se nalazi na teritoriji opštine Rogatica i nemam dodirnih tačaka sa Srbijom i NP Tara. Između NP Tara i Borika je teritorija opštine Višegrad i reka Drina, a udaljenost vazdušnom linijom je preko 15 km.

Takođe, na Borikama nema sastojina Pančićeve omorike.