AKTUELNO

U potrazi za nekretninama u neposrednoj blizini, ali i na samoj obali mora Srbi već odavno češljaju mape Grčke, Crne Gore i Turske, a sada je na red došla i Albanija.

Albanija inače važi za zemlju sa veoma jeftinim nekretninama, pa se tako sa jedne strane kupuju nekretnine za odmor, a sa druge kao investicija, u nadi da će cena u budućnosti porasti. Stan na moru, ako nije na samoj obali, može se kupiti i za manje od hiljadu evra po kvadratu, što znači da mali stan možete da kupite i za dvadesetak hiljada, dok se ozbiljnije nekretnine, bliže vodi ili sa privatnom plažom i parkingom, "kreću" oko 1.500 evra po kvadratu za veće kuće. Najluksuzniji stanovi u kompleksima idu i do 2.500 po kvadratnom metru.

Foto: Pixabay.com

Neki za Albaniju danas kažu da je u okolnostima baš kao što je bila Crna Gora u momentu kada su joj zemlju masovno kupovali Rusi. Tražio se tada svaki dobar pedalj zemlje, a kako je vreme odmicalo tržište nekretnina je samo dobijalo na ceni.

Najveći broj nekretnina koje se prodaju preko sajtova tamošnjih agencija su stanovi nadomak obala mora, ali je veliki broj kuća i luksuznih vila.

Za opremljen stan nadomak obale mora u Sarandi, Vlori, Draču ili Dermi treba da odvojite, u većini slučajeva, po kvadratu 1.000 pa do 2.500 evra, ali kod ovih skupljih se radi o izuzetno luksuznim stanovima u kompleksima.

Foto: Pixabay.com

I manje od 1.000 evra po kvadratu koštaju nekretnine koje su malo dalje od mora.

Opremljen dvosoban stan od 100 kvadrata u Sarandi, nadomak mora i sa izuzetnim pogledom na more, košta 109.000 evra tj. 1.090 evra po kvadratu. U Vlori dvosoban stan od 85 kvadrata, kompletno namešten i tik uz obalu mora za samo 85.000 evra, ili 1.000 evra po kvadratu.

Kuće i vile na obali mora su drastično skuplje od stanova i apartmana, a ako se porede cene sa drugim tržištima, ove nekretnine su povoljne. Na primer, komplet opremljena kuća površine od 162 kvadrata se prodaje po ceni od 371.000 evra.

U zalivu Lalzi, takođe se prodaju kuće i vile u sklopu rizortova i kompleksa. Tako u sklopu San Pietro Rizorta po ceni od 450.000 evra možete da kupiti četvorosobnu vilu, sa 3 kupatila, površine 204 kvadrata, i velikom baštom (oko 600 kvadrata). Ova kuća na dva sprata je kompletno opremljena i uz nju dobijate i parking mesto.

Kako je u sklopu rizorta ima i privatnu plažu dužine kilometar i po, koja se od vile nalazi na samo 50 metara. Takođe u zalivu je i trosobna kuću površine 150 kvadrata, kompletno opremljena, po ceni od 225.000 evra tj. po ceni od 1.500 evra.

Foto: Pixabay.com

Kako do nekretnine u Albaniji?

U sam proces kupovine je uključeno potpisivanje nekoliko ugovora: ugovor o rezervaciji, preduzetnički ugovor, predugovor i stvarni kupoprodajni ugovor. Nakon potpisivanja ugovora, rezervacija traje 4 nedelje i za to vreme je potrebno (posredstvom advokata) da se proveri imovina.

Iako advokat nije obavezan preporučeno je sa svih strana. Kod potpisivanja predugovora potrebno je da se nekretnina kapariše, 10 odsto tržišne cene u slučaju starogradnje i 30 odsto u slučaju novogradnje.

Kupoprodajni ugovor se potpisuje kod notara i tada plaćate ostatak sume, a zatim podnosite ugovor na registrovanje u Kancelariji za registraciju nepokretne imovine. Za čitav proces vam je potrebno od 21 do 23 dana.

#Albanija

#nekretnine