AKTUELNO

Nova droga GHB, koja "briše" pamćenje i može da se koristiti za silovanje, pojavila se u susednoj Hrvatskoj, a domaći stručnjaci kažu da je ima i kod nas. Hrvatski mediji preneli su da je GHB, koji je u tečnom obliku i obično se stavlja u piće, veoma jeftin. On izaziva dobro raspoloženje, ali i seksualno uzbuđenje.

Stevan Đokić, savetnik Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA ističe da u pitanju nije nova droga.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je droga koja je 30 godina prisutna na ovim prostorima. Prvo i osnovono, ovu drogu najviše koristi LGBT populacija - kaže Đokić.

Njen drugi naziv je tečni ekstazi, a ukoliko se uzme više imate efekat sličan alkoholu - dodaje Đokić.

On objašnjava da se ovom drogom gubi dodir sa realnošću, gde nakon 10 sati osoba ne može da se seti šta se tačno dešavalo.

Kako objašnjava, tu drogu pored pripadnika LGBT zajednice, uzimaju i devojke i momci radi boljeg provoda.

Savetnik u Internacionalnoj policijskoj asocijaciji IPA Saša Borojević objašnjava da je zabrinjavajuće to, što se u apotekama mogu kupiti slične supstance, koje reaguju tako, da proizvode sličnu situaciju kao sa pomenutom drogom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Deca mešaju energetska pića sa alkoholom i LSD - jem. Pojaviće se još gore stvari, a mislim da se ova droga ne koristi samo za silovanje žena i muškaraca, već i za snimanje pedofelskih filmova - objašnjava Borojević.

Borojević dodaje, da se u Hrvatskoj devojkama poklanjaju boce vode, u koje, prethodno špricevima ubrizgavaju tečnost, kako bi ih kasnije iskoristili.

Autor: