AKTUELNO

Na graničnim prelazima koji su na nekoliko kilometara od Horgoša kao što su Kelebija ili Bački Vinogradi kolone su kilometarske.

Strpljenje nije majka mudrosti ako pitate više od 20.000 putnika koji su u proteklih 12 sati čekali u kilometarskim kolonama više od četiri sata na prelazak srpsko-mađarske granice na Horgošu.

Mnogo je pametnije bilo da idu na okolne manje granične prelaze Rabe, Rastina, Bački Breg, Bajmok i Đala gde su gužve znatno manje. To je ujedno savet za sve vozače koji ovog vikenda moraju da idu u Mađarsku jer se kilometarske kolone na Horgošu očekuju barem do nedelje.

I do šest sati zaglavljeni u koloni

Kako javlja Javni servis, na Horgošu se protekle noći čekalo najmanje četiri sata, a putnici kažu i pet-šest sati, na prelazak srpsko-mađarske granice odnosno izlazak iz Srbije. U kilometarskim kolonama najviše je bilo vozila sa inostranim tablicama. Reč je o putnicima koji dolaze iz Albanije, Bugarske, Turske i Severne Makedonije i vraćaju se nakon odmora na rad u zemlje Zapadne Evrope.

Kolona na Horgošu je trenutno dugačka oko četiri kilometara sa srpske strane. U proteklih 12 sati granični prelaz je koristilo 20.000 putnika u 6.000 vozila odnosno 60 autobusa dok je oko 70 procenata ovog saobraćaja na izlazu iz zemlje.

Nešto manja gužva na ovom graničnom prelazu je na ulazu u Srbiju gde se u koloni čeka između dva i tri sata.

Takođe, svi koji idu u Mađarsku treba da znaju da nakon što pređu srpsku stranu granice moraju zbog gužvi u međuprostoru da čekaju još četiri sata da pređu mađarsku stranu granice na Horgošu tako da se u svakom slučaju ovog vikenda bar do nedelje ne isplati ići na ovaj granični prelaz.

Gužva na ovom prelazu se preliva i na druge granične prelaze kao što su Horgoš 2, Kelebija i Bački Vinogradi gde se na prelaz granice čeka izmešu sat i dva sata na izlazu iz Srbije.

Zato je savet za putnike koji moraju ovog vikenda da pređu srpsko-mađarsku granicu je da idu na manje prelaze kao što su Rabe, Rastina, Bački Breg, Bajmok i Đala koji se nalaze na 30 do 40 kilomenatra sa leve i desne strane od Horgoša.

Na graničnim prelazima koji su na nekoliko kilometara od Horgoša kao što su Kelebija ili Bački Vinogradi kolone su kilometarske.

Takođe, u protekla 24 sata mađarska policija imala je pune ruke posla na zelenoj granici pošto je sprečila ilegalni prelaza više od 250 migranata i vratila ih u Srbiju.

#Granični prelaz