AKTUELNO

Odlazak Miroslava Lazanskog je odlazak legende novinarstva čitavog regiona, kaže novinarka Ljiljana Smajlović i dodaje da je Lazanski bio Jugosloven svim srcem, kao što je i Srbiju voleo svim srcem.

- On je bio saradnik kakvog ste samo mogli poželeti, ne samo zato što je poznavao oblast kojom se bavio možda bolje od nekih koji su komandovali tom oblašću i što je imao izvanredne izvore i kontakte koje je stekao u decenijama kada više nema novinara koji su imali pristup izvorima i mestima na kojima je bio Lazanski - rekla je Smajlović.

Kako je dodala, Lazanski nije pripadao "belom usijanju" koje je zahvatilo novinarstvo poslednjih decenija.

Navela je da Lazanski nije bio čovek resantimana, revanšizma i ličnih obračuna, kao i da se nikada nije koristio ad hominem argumentima, već samo poznavanjem oblasti i svojim razumevanjem geopolitičke situacije.

- Mislim da su mu teško padali neki ispod pojasa udarci koje je primao, ali on se prema ljudima nije određivao u odnosu na to koje su političke orijentacije. Bio je veoma kolegijalan, spreman da pomogne svakom mladom kolegi - rekla je Smajlović.

Dodala je da je Lazanski imao "dečačku ljubav prema životu", da je voleo da živi i radi ono što je radio, te da je živeo ono u šta je verovao i voleo.

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski sinoć je iznenada preminuo u Beogradu, u 71. godini.