AKTUELNO

Mnoge je šokirao problem jednog vozača koji uprkos tome što je u Srbiji kupio nov automobil, zbog jednog nedostatka prilikom fabričkog pravljenja, nije mogao da prođe tehnički pregled. MUP je sada objasnio šta je zapravo bio problem i kako je rešen!

U emisiji "SAT" gostovali su pripadnici MUP-a koji su odgovarali na nedoumice u vezi sa regulacijama oko registracije, odnosno, tehničkog pregleda automobila. Tom prilikom je pomenut nesvakidašnji problem jednog vozača. Nemanji je rečeno da ne može da prođe tehnički pregled i registruje "audi" koji je 2017. godine kupio nov u Srbiji. Razlog - "ima ksenonska svetla, ali nema prskalice za farove".

Vozač je proverio u fabrici Poršea gde mu je potvrđeno da je njegov automobil takav fabrički - bez dela koji se u novom pravilniku za registraciju zahteva, međutim, i u emisiji su pripadnici MUP-a rekli da propisano da mora da ima taj deo da bi prošao, i da iako su svesni nezgodne situacije - pravilo je pravilo. Međutim, ispostavilo se da je faktor zbog kojeg vozaču nije odobrena registracija, ipak greška privrednog društva gde je vozilo bilo na tehničkom.

Vozilo pogrešno procenjeno kao neispravno!

Nakon pisanja portala o ovome, oglasio se zvaničnim saopštenjem načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

On je istakao da je protiv privrednog društva koje je prilikom tehničkog pregleda pogrešno utvrdilo neispravnost Audija A6, jer nije imalo uređaje za čišćenje farova, podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Činjenica je, kako je naglasio Arsov, da je vozilo bilo tehnički neispravno zbog prepravke OBD priključka, koji je potreban za utvrđivanje neispravnosti uređaja za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova.

Arsov je reagujući na navode iznete u emisiji „SAT Media HUB“, ukazao da je ova neispravnost vozila utvrđena kontrolom.

Dodao je da pored neosnovane konstatacije u zapisniku da je vozilo tehnički neispravno, jer nije imalo uređaje za čišćenje farova, privredno društvo konstatovalo i nepropisan sastav izduvnih gasova, a da nisu ni merili sastav izduvnih gasova.

Kako je objasnio, vozilo je narednog dana bilo na ponovnom tehničkom pregledu u istom privrednom društvu i tom prilikom je utvrđena tehnička ispravnost vozila i izdat je registracioni list.

Načelnik Uprave saobraćajne policije je naglasio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova i u narednom periodu sankcionisati nepropisno vršenje tehničkog pregleda vozila, uključujući slučajeve kada se ispravno vozilo oceni tehnički neispravnim.

#AUDI