AKTUELNO

Predsednik je izrazio uverenje da će do početka septembra biti usvojene nove mere za dalji podsticaj rađanja u zemlji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se raditi na uvećavanju finansijske naknade za trudnice i porodilje. On je izrazio uverenje da će do početka septembra biti usvojene nove mere za dalji podsticaj rađanja u zemlji.

Kako je pojasnio, reč je o tri promene, a to su uvećane novčane naknade za trudnice i porodilje, zatim rešavanje određenih zakonskih poteškoća koje se tiču zrada trudnica i porodilja, te uprošćavanje birokratskih procedura za vantelesnu oplodnju.

Lako se društvo obnovi ako imate više dece, dok je veliki problem ako ih imamo sve manje. Tamo gde žive najbogatiji ljudi ima najmanje dece i obrnuto. Zato pokušavamo da podstaknemo sve da bismo imali više dece, jer sve što radimo nema velikog smisla ako nema ko to da koristi i sa time da radi.

Kada je u pitanju podrška za rađanje deteta od 5.000 evra, Vučić je rekao da bi to sasvim sigurno bio lep podsticaj koji bi podstakao majke da ranije rađaju.

- Mi gubimo celu jednu generaciju. Imamo čitavu generaciju manje od Turske, želimo da svakom merom obezbedimo više dece. Neko mora da razmišlja šta će biti za 20, 30 godina, a ne samo danas. Rađanje nam je jedan od prioritetnih ciljeva - rekao je Vučić.

Uz konstataciju da je bilo napada kako je rađanje pitanje ekonomskog statusa i očekivanja, Vučić je primetio da bi bilo znatno lakše da je to u pitanju.

- Ali, upravo je obrnuto. Tamo gde žive najbogatiji, tamo imamo najmanje dece, a najviše ih je gde žive siromašniji... A, sve što radimo, nema smisla ako to ne bude imao ko da nasledi, ako ne bude imao ko da upravlja time, ako nemamo potomstvo - poručio je Vučić.

#Aleksandar Vučić