AKTUELNO

Vantelesna oplodnja omogućila je mnogim parovima da se ostvare u ulozi roditelja

Kada je pre 43 godine rođena Lujza Braun, prva beba začeta vantelesnom oplodnjom, znalo se da će ova metoda dobijanja potomstva biti revolucionarna.

Veliki broj parova suočava se sa nemogućnošću da prirodnim putem postanu roditelji, a ovaj vid ostvarivanja u jednoj od najvažnijih uloga u životu postao je sve prihvaćeniji i rašireniji.

Doktor Robert Edvards dobio je 2010. godine Nobelovu nagradu za VTO i rođenje prve bebe na ovaj način.

- Sa ponosom naglašavamo da je uz pomoć ove metode, posle 43 godine, na svet došlo preko 8 miliona beba i da je ova metoda dala nadu mnogim parovima koji bi inače ostali bez dece. Lujza Braun je rođena 25. jula 1978. godine i roditelji su je čekali punih 9 godina - navode u saopštenju beogradskog Centra za vantelesnu oplodnju.

- Ipak sam proces vantelesne oplodnje kao i rođenje Lujze Braun pratile su i mnoge neprijatnosti. Ono što sada znamo jeste da mnogi parovi bez ove procedure nikada ne bi postali roditelji - istakli su u saopštenju.

Foto: Unsplash.com

I posle 43 godine, postoje predrasude u vezi sa lečenjem neplodnosti. I dalje ljudi teško potraže pomoć stručnjaka, previše čekaju, najpre se leče kod vidara i vidovnjaka, i dalje se smatra da je beba dobijena vantelesnom oplodnjom veštačka, a ima i mnogo mitova u vezi sa ovom procedurom, navode iz ovog Centra.

- Datum 25. jul je za nas u Udruženju Šansa za roditeljstvo veliki dan. Čak 8 miliona beba stiglo je na ovaj svet uz pomoć vantelesne oplodnje. Predrasude ne smeju da nas uspore ili zaustave u lečenju ili naporima da stignemo do onog što najviše želimo. U Srbiji se svaki šesti par suočava se sa problemom neplodnosti. Država je omogućila neograničen broj postupaka vantelesne oplodnje sa starosnom granicom do 43 godine za ženu, ali i postupke za drugo dete ako je prvo dete dobijeno vantelesnom oplodnjom - rekla je predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" i direktorka Centra za VTO, Sandra Jovanović.

vantelesna oplodnja, Spermatozoidi, Sperma, Veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, Beba iz epruvete, Začeće, oplodnja

On je dodala da je mnogo toga urađeno u prethodnim godinama.

- Čekamo da i Banka reproduktivnih ćelija počne sa radom. Bez donora i Banke donacija reproduktivnih ćelija i embriona ne može početi kod nas. Na polju lečenja steriliteta je neophodno neprekidno napredovati i raditi. Želimo i da znamo koliko se beba u Srbiji rodi uz pomoć vantelesne oplodnje u toku jedne godine, a to možemo samo uz jedinstven Registar postupaka. Vrlo je važno za državu, ali i za sve nas u VTO svetu, da imamo tačne i transparentne podatke - navela je Jovanović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Pink.rs, Pexels

Udruženje je istaklo da Centar za vantelesnu oplodnju nastavlja rad na novoj lokaciji u to u centru Beograda, Ulici Kneza Miloša broj 6.

Centar za vantelesnu oplodnju projekat je Ministarstva zdravlja i Fondacije "Nije svejedno", a u partnerstvu sa Udruženjem "Šansa za roditeljstvo".

Oni su pozvali sve parove i pojedince koji imaju bilo kakva pitanje u vezi sa VTO procedurom da dođu u prostorije Centra ili se jave na besplatan nacionalni broj za VTO 0800 333 030.

- Fondacija "Nije svejedno" kao jedan od inicijatora i osnivača Centra sa ponosom prati razvoj i daje podršku svakodnevnom radu Centra. Ono što nas najviše čini ponosnim je veliki broj parova koji je dobio konkretnu podršku na svom najvažnijem putu da se ostvare u ulozi roditelja - rekla je Ana Rudan iz Fondacije "Nije svejedno".

#Centar za vantelesnu oplodnju

#Srbija

#Svet

#vantelesna oplodnja