AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se sa direktorom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu dr Hansom Klugeom, na marginama Samita SZO o mentalnom zdravlju u doba pandemije, koji se održava u Atini 22. i 23. jula.

Lončar i direktor SZO Kluge razgovarali su o aktuelnoj epidemiološkoj sutuaciji u Srbiji i regionu, kao i o daljim aktivnostima oko programa vakcinacije.

U saopštenju ministarstva se navodi da je tokom razgovora ministra i direktora SZO posebno apostrofirano pitanje obavezne vakcinacije kao i dosadašnja iskustva i studije o neophodnosti treće doze vakcine.

- Direktor SZO Hans Kluge istakao je, još jednom, veliku podršku ministru Lončaru u sprovođenju aktivnosti koje za cilj imaju kontrolu epidemije kao i dalje unapređenje zdravstvenog sistema naše zemlje - navedeno je u saopštenju.

Lončar je imao zapaženo izlaganje u okviru ministarskog dela Samita, navodi se u saopštenju, a tom prilikom Lončar je predstavio dostignuća i planove Srbije u zaštiti mentalnog zdravlja stanovništva u toku pandemije. Inace, na samitu pod nazivom "Stanje mentalnog zdravlja, unapređenje mentalnog blagostanja i jačanje otpornosti u kontekstu pandemije kovid 19" učestvuju najviše zvanice iz Evrope, a otvorio ga je Kirijakos Micotakis, predsednik Vlade Grčke.

Ministri zdravlja će usvojiti Atinsku deklaraciju o mentalnom zdravlju kojom izražavaju posvećenost da promocija mentalnog zdravlja i podrška budu u središtu agende oporavka nakon kovida, kako bi se sprečilo nastajanje hroničnih mentalnih problema kao rezultat pandemije.

Autor: