AKTUELNO

Još danas i u utorak nestabilno, a onda nam se vraća leto sa toplim i sunčanim vremenom, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

- Visinski ciklon, koji se sredinom prethodne sedmice nalazio iznad Nemačke i doneo velike probleme tom području, u petak i tokom vikenda oslabio je i izmestio se iznad centralnog Mediterana, a centar se nalazio iznad južnog dela Jadrana - navodi Đurić.

Kako je naveo na svom Fejsbuk profili, srećom, on se transformisao i oslabio i doneo je u poslednjem času Srbiji i regionu kišu nakon mesec i po dana veoma sušnog vremena.

Ipak, bilo je i obilnijih padavina i jakih grmljavinskih oluja, koje su potpuno prirodne i uobičajene za ovo ovo doba godine i lokalnog su karaktera, tako da nakon perioda sa deficitom padavina ne može doći do izlivanja reka, već do problema na manjim tokovima bujičnog karaktera ili uburbanim sredinama usled nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate veliku količinu atmosferske vode u kratkom vremenskom intervalu, dodaje Đurić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

On je ukazao, da je prethodnih dana u delovima Srbije bilo lokacija gde je za tri dana palo i preko 100 mm kiše po kvadratnom metru ili 50 - ak mm samo tokom jedne grmljavinske nepogode i to u kratkom vremenskom intervalu.

- Položaj visinskog ciklona takav je nad Srbijom preovladavaju jugoistočna visinska strujanja, pa su se padavine i grmljavinski sistemi premeštali sa jugoistoka prema severozapadu. Visinski ciklon delovace na vreme u Srbiji još danas i u utorak - istakao je Đurić.

Prema njegovim rečima, već od srede sledi suvo vreme - maksimalna temperatura u sredu od 23 do 27°C, u Beogradu do 25°C.

U četvrtak i petak sunčano i toplo, uz temperature u petak od 28 do 32°C, u Beogradu do 30°C, što su prosečne vrednosti za sredinu leta. Prema trenutnim proračunima za vikend i početkom sledeće sedmice sunčano i veoma toplo, uz temperature preko 35°C, samo u nedelju uz nešto više oblaka, popodne ponegde uz pljusak sa grmljavinom, ukazao je Đurić.

#vremenska porognoza