AKTUELNO

Ovo je situacija u omiljenim srpskim letovalištima.

Pogoršanje epidemiološke situacije u pojedinim omiljenim letovalištima turista iz Srbije izazvalo je bojazan da bi uplaćena letovanja mogla da propadnu ako bi pojedine zemlje uvele restriktivne mere. Ipak, stručnjaci i poznavaoci situacije tvrde da razloga za strah nema i da sve za sada ostaje isto.

- Trenutno se ni u jednoj zemlji ne najavljuje zatvaranje, niti bilo šta slično. Grčki premijer je još pre nekoliko dana izjavio da zatvaranja granica neće biti, kao ni mera koje bi značajnije mogle da organiče turiste koji dolaze. Ova zemlja je dala ogromne subvencije za turizam i novi pritisak više ne bi mogli da izdrže, te smatram da nema govora o novom zatvaranju - objašnjava direktor JUTA Aleksandar Seničić.

Ipak, postoji uslov za ulazak koji bi, prema njegovom mišljenju, mogao biti promenjen ako se nastavi tendencija rasta zaraženih u pojedinim zemljama a da to bude kompromis ekonomiji.

- Smatram da promena za vakcinisane neće biti, a da bi jedina promena mogla da se uvede za nevakcinisane. Ako dođe do promene situacije, antigenski testovi bi mogli biti ukinuti, kao relativno nepouzdani, a kao jedini dokaz za ulazak u zemlju tretirao bi se PCR test kao što je to bio slučaj u nekim prethodnim talasima - ističe Seničić.

On naglašava da su svi svesni da epidemiološka situacija može da se promeni, ali da zatvaranje više ne možemo očekivati.

Grčka

Grčka u poslednje vreme beleži četvorocifrene brojeve zaraženih svakog dana, turista je sve više, a iz vlade poručuju da novog lokdauna i zatvaranja granica neće biti.

Maske su, kao i kod nas, potrebne u zatvorenim javnim objektima i u javnom prevozu. Nošenje maski na otvorenom nije obavezno. Od prvog jula je dozvoljeno okupljanje 300 osoba umesto dotadašnjih 100.

Restorani, kafići i barovi su otvoreni, ali mogu služiti samo goste koji sede na otvorenom, sa do 10 gostiju po stolu. Oni koji čekaju sto moraju da nose maske.

Grupe do 20 posetilaca mogu da uđu u arheološka nalazišta, a grupe do osam mogu da posete muzeje i zatvorene spomenike. U oba slučaja obavezne su maske i distanciranje. Posetioci događaja na na otvorenim prostorima moraju da nose maske. Plaže su otvorene. Jedan suncobran mogu da koriste dve osobe, a porodice su izuzete od ovog pravila.

U Grčku građani Srbije mogu da uđu ako su primili drugu dozu bilo koje vakcine najmanje 14 dana od trenutka ulaska. Kao dokaz o preležanoj infekciji prilaže se pozitivan test urađen najranije pre mesec dana i najkasnije pre šest meseci. Ulazi se i sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili antigenskim ne starijim od 48 sati.

Turisti koji idu u Grčku, dan pre polaska moraju onlajn da popune PLF formular (Passenger Locator Form).

U Grčkoj pozitivno samo 0,07 odsto turista

“Za povećanje broja zaraženih nemojte kriviti turiste”, rekao je ministar turizma Grčke Haris Teoharis.

- U prvih deset dana jula, na ulazima u Grčku je turistima urađeno 105.609 sporadičnih brzih testova. Pozitivno je bilo njih samo 74 ili 0,07 odsto. Na drumskim prelazima stopa pozitivnih bila je 0,01%, na aerodromima 0,09%. Budite sigurni da Grčka nema problem sa granicama i turistima. Dakle, Grčka je bezbedna.

Turska

Iako je u Turskoj delta soj zabeležen u velikom broju, oni se i dalje nalaze u narandžastoj zoni po ECDC.

U borbi protiv delta soja, Turska je prošle nedelje počela sa davanjem treće doze vakcine. Za sada su prioritet zdravstveni radnici i stariji od 50 godina. Kako letnju sezonu ne bi prepustila slučaju, Turska je i zabranila letove iz šest zemalja sa najvećom stopom delta soja.

Što se tiče mera koje važe u ovoj zemlji, gotovo sva ograničenja su ukinuta 1. jula.

Tako, broj gostiju u restoranima i na venčanjima više nije ograničen, ali i dalje moraju da se pridržavaju mera distance. Otvorene su sve prodavnice i uslužne delatnosti, osim barova sa nargilama. Koncerti i festivali mogu da se odžavaju i napolju i unutra, ali je muzika dozvoljena samo do ponoći iako je ukinut policijski čas.

Za ulazak u Tursku potrebno je da budete revakcinisani bilo kojom vakcinom najmanje dve nedelje, da imate potvrdu o preležanoj infekciji ne stariju od 180 dana, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski ne stariji od 48 sati.

U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je da se elektronski registrujete na sajtu Ministarstva zdravlja.

Hrvatska

Broj zaraženih u susednoj zemlji raste, ali ona je i dalje uzelenoj ECDC zoni. Predsednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj privrednoj komori Boris Žgomba napomenuo je da u Hrvatskoj, nažalost, još nije zavladala svest o tome da je situacija ozbiljna, kao i da Hrvatska ne može mirno da gleda šta se događa u drugim turističkim zemljama na jugu Evrope.

U Hrvatskoj su od 1. jula stupila na snagu blaže mere, a odnose se pre svega na osobe sa kovid sertifikatima. Osobe koje su vakcinisane, koje su preležale kovid-19 ili su negativno testirane mogu da učestvuju na događanjima bez ili uz smanjen obim pridržavanja posebnih epidemioloških mera.

Javni događaji, okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najduže do ponoći, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem učestvuju samo osobe sa EU digitalnom kovid potvrdom. Prodaja alkohola zabranjena je posle ponoći.

U Hrvatsku mogu da uđu državljani Srbije koji su pre makar 14 dana prilili drugu dozu bilo koje vakcine, imaju pozitivan test ne stariji od šest meseci kao dokaz o preležanoj infekciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski ne stariji od 48 sati.

Egipat

Broj zaraženih u ovom popularnom srpskom letovalištu je u konstantnom padu, a njihovi zvaničnici tvrde da delta soj još uvek nije prešao granicu ove severnoafrike zemlje.

Egiptu su maske obavezne u svim zatvorenim javnim prostorima, javnom prevozu i taksijima. Kršanje ove mere se plaća. Takođe postoje striktna ograničenja javnih okupljanja, a hoteli, restorani i kafići su smanjili kapacitete za primanje gostiju i uveli posebne sanitarne mere. U Egipat je iz Srbije moguće ući sa bilo kojom vakcinom ako je prošlo najmanje dve nedelje od druge doze ili sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata.

Crna Gora

Ni u ovoj zemlji susedu delta soj još uvek nije otkriven. Korona brojke su nešto veće, ali čini se, još uvek nema razloga za strah.

Prošlonedeljni porast infekcija od pet odsto nije zabrinuo zdravstvene vlasti, pa su od ove sedmice ublažene neke mere. One podrazumevaju duže radno vreme u kafićima i žive muzike na otvorenom i povećanje dozvoljenog broj navijača na sportskim događajima sa 10 na 30 odsto ukupnog broja sedišta.

Državljani Srbije u Crnu Goru mogu da uđu bez ograničenja.

Sudeći po svemu ovome, letovanje u svakoj od ovih zemalja nije pod znakom pitanja i definitivno je, kao i za sve, najbezbednije za vakcinisane građane.

#Grčka

#Turizam