AKTUELNO

Zamenik direktora UKC Niš kaže da je "ljudska glupost bezgranična, ali nažalost sve ima cenu".

Pokret "Živim za Srbiju", čiji je predsednik kontroverzna antivakserka dr Jovana Stojković podnela je pritužbu protiv UKC Kragujevac, KBC Zvezdara i KBC "Dragiša Mišović", jer su ove ustanove poslale dopis o tome kako zdravstveni radnici mogu da se vrate na posao samo ukoliko su vakcinisani ili ukoliko donesu PCR test ne stariji od 48 sati.

U trenutku kada Srbiji preti novi udar koronavirusa, dr Stojković navodi da je ova obaveza za zdravstvene radnike "uzurpacija osnovnih ljudskih prava i sloboda te atak na telesni integritet".

Zamenik direktora UKC Niš prof. dr Radmilo Janković kaže da je "ljudska glupost bezgranična, ali nažalost sve ima cenu".

- Pametnije bi im bilo da rade svoj posao umesto da bez trunke ljudske odgovornosti trabunjaju o stvarima o kojima nemaju apsolutno nikakvog pojma. Ovo je najzad prvi odlučan korak države i lično mislim da nije dovoljan i da bi ga trebalo proširiti na sve javne službe - kaže dr Janković, koji se među prvima zalagao i za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika.

- Obaveza PCR testa je važna zato što 150.000 srpskih turista, od kojih barem polovina nije vakcinisana, letuje u Grčkoj koja dnevno beleži 2.500 novozaraženih, a vraćaju se bez ikakve kontrole u Srbiju. I zato što u bolnicama leže bolesni i slabi koji od nas očekuju pomoć, a ne da ih naše neodgovorno osoblje zarazi i da umru zbog toga - zaključuje ovaj stručnjak.

#dr Jovana Stojković