AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, zajedno sa v. d. pomoćnikom ministra i načelnikom Sektora za vanredne situacije Lukom Čaušićem, obišao je vatrogasce koji gase požare na Crnom Vrhu u mestima Rutoša i Gornja Jelača u opštinama Nova Varoš i Priboj.

- Na oko 200 hektara zahvaćenih šumskim požarom, požarom na otvorenom prostoru, radi oko 90 vatrogasaca, pripadnika Sektora za vanredne situacije. Posebnu zahvalnost dugujemo “Srbijašumama” i dobrovoljnim vatrogasnim društvima koji se uvek odazovu i uvek su tu da pomognu. Svi pripadnici Sektora za vanredne situacije su opremljeni i obučeni da se bore sa svakom vrstom požara i da štite svakodnevni život i imovinu svih građana. Tako je i ovde, ovde se štiti i šuma koja pripada “Srbijašumama”, ali i privatni posedi. Mi ih bez ikakve diskriminacije obezbeđujemo i štitimo - izjavio je ministar Vulin.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Ministar policije je apelovao na sve građane Srbije da vode računa kada su na otvorenom prostoru.

- Nemojte paliti strnjiku na njivama, nemojte koristiti otvoreni plamen kada ste u šumi ili na izletištu - poručio je ministar Vulin.

Ministar Vulin je istakao da svi pripadnici Sektora za vanredne situacije zaslužuju našu veliku zahvalnost i poštovanje.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

- Koliko su vredni i koliko su važni, vidite tek kada dođu ovakve situacije i kada su oni tu da svojim životima i svojim zdravljem čuvaju život i zdravlje svakog od nas. Ministarstvo unutrašnjih poslova učiniće sve da se stanje njihove lične opreme popravi, da se obezbedi i više i bolje opreme i da stimulacijama obezbedimo bolje zarade kako bi oni i njihove porodice bile bar malo zadovoljnije - rekao je ministar Vulin.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić je naglasio da se vrši uspostavljanje kontrole nad ovim požarima.

- Ljudi zaista daju sve od sebe da bi što pre uspeli da spreče širenje požara. Tu su pripadnici i dobrovoljnih vatrogasnih društava i pripadnici „Srbijašuma“ i svi zajedno se trudimo da požar što pre dovedemo u situaciju da se ne širi - poručio je Čaušić.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Na gašenju požara u Gornjoj Jelači i Rutoši angažovano je 90 pripadnika Sektora za vanredne situacije iz Priboja, Nove Varoši, Prijepolja, Novog Pazara, Užica, Kragujevca, Kruševca i Beograda sa dva vatrogasna vozila, 20 terenskih vozila, četiri kamiona i tri ATV vozila. U gašenju im pomažu radnici “Srbijašuma” i vatrogasci iz dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Bajine Bašte i Požege.

#Aleksandar Vulin