AKTUELNO

Drugi lekari su manje optimistični.

Šef katedre za higijenu i medicinsku ekologiju i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Goran Belojević, očekuje da se pandemija koronavirusa završi u decembru.

Govoreći o pojavi delta soja, koji je stigao i u Srbiju, a dominantan je u više zemalja, dr Belojević je istakao da je to normalno kod pandemija velikih razmera.

Južna Amerika je sada na udaru, Rusija i neke zemlje Azije, u Evropi je nešto lakše, ali su ta kretanja talasa normalna u velikim pandemijama, nikada nije sve odjednom zahvaćeno istim intenzitetom. Virus izmiče, i bori se da opstane", rekao je dr Belojević.

- Virus i ostatak biosfere se bore, ne samo čovek. Otpornost na kovid se stiče ili ako se zarazimo, ili vakcinacijom, dakle postoji prokuženost, ja sam tako predviđao da će se pandemija okončati vrlo brzo. Gotovo je identična španskoj groznici, svaki naučnik mora da zastupa svoj stav, to je samo moj stav, da će biti gotova u decembru - rekao je on.

Belojević je naveo da su i u slučaju španske groznice bila četiri talasa.

"Ogromna je bila smrtnost, ta bolest je nosila za tri dana. I za dve godine je bilo gotovo, a tada nisu bile dostupne vakcine i sve što je sada nama dostupno", rekao je dr Belojević.

#Goran Belojević

#koronavirus

#pandemija