AKTUELNO

Šestomesečni Boško Gugleta, koji boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1, rethe i teške bolesti, pre tri dana je drugi put skinut sa respiratora, ponovo je vraćen na pomoć pri disanju.

"Našem Bošku je od juče ponovo loše i ponovo je na respiratoru. Osim što mu je preko potreban lek da bi konačno bio dobro, mamina ruka i njen dodir su mu još potrebniji. On sada ne može da diše samostalno niti da guta, a kako bolest napreduje, on postaje sve slabiji. Mi smo nekako usporili, ali bolest nije. Mnogo bismo voleli da je obrnuto i da mi napredujemo, a da bolest uspori. Zato vas molimo da budete uz nas", objavili su Boškovi roditelji na Fejsbuk stranici "Da i Boško pobedi SMA".

Podsetimo, pre skidanja sa respiratora pre nekoliko dana, ovaj malištan je nedeljama bio na respiratoru, usled pogoršanog zdravstvenog stanja. Njegova porodica i on nemaju vremena za gubljenje, te je potrebno da se novac za lečenje prikupi što pre, kako bi se sprečilo napredovanje ove teške bolesti.

Inače, kada je imao tri meseca, Boškovi roditelji su primetili da je dosta mirniji nego što bi trebalo da bude u tom uzrastu. Iako je slaba pokretljivost bila prisutna od samog rođenja, ona je uvek bila pravdana time da se deca razlikuju - neka su živahnija, a neka mirnija.

Prisećajući se Dušana, Boškovog brata, gledajući njegove video snimke, njihovi roditelji uočili su značajnu razliku koja je istog trenutka uključila crveni alarm.

Posle mnogobrojnih pregleda i analiza, dobili su rezultate kojih su se pribojavali. Nažalost, Bošku je uspostavljena dijagnoza SMA 1 (spinalna mišićna atrofija tip 1). Reč je o neuromišićnoj bolesti, teškoj i progresivnoj, koja može da ima i smrtni ishod. Bolest se manifestuje progresivnom atrofijom mišića i gubitkom životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Bošku su sredstva potrebna za terapiju Zolgensma, lečenje u inostranstvu, rehabilitacije, fizikalne i okupacione terapije, za laboratorijske analize, ortopedska pomagala, medicinske aparate kao i za putne troškove i smeštaj.

Pomozimo Bošku!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1032 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1032 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001037970-33

Uplatom na devizni račun: 160600000103802950

IBAN: RS35160600000103802950

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal