AKTUELNO

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović istakao je danas da su vatrogasci-spasioci samo od početka jula ove godine intervenisali čak 124 puta gaseći požare na otvorenom prostoru i apelovao na građane da ne pale nisko rastinje kako ne bi ugrozili svoje i tuđe živote, ali i prouzrokovali materijalnu štetu.

"Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd je od početka meseca intervenisala ukupno 199 puta. Od toga smo imali 171 požar, a na otvorenom prostoru 124. Taj broj je znatno povećan u odnosu na prosek, u odnosu na prethodne godine“, naglasio je Majstorović.

Apelovao je na građane da ne pale strnjiku, jer takvi požari mogu biti izuzetno opasni. „Molba svim našim sugrađanima je da u uslovima koji vladaju danas i u narednih nekoliko dana - visoke temperature uz pojačan vetar, ne pale na otvorenom prostoru. Ovi požari mogu biti potencijalno opasni. Nažalost, imali smo i ljudskih žrtava u prethodnim godinama“, rekao je Majstorović.

Foto: Tanjug/Siniša Kupinović

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade istakao je da se, osim toga, resursi Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd i svih vatrogasaca u Srbiji rasipaju na požare u kojima je pričinjena manja materijalna šteta, ali se ugrožavaju ostali delovi grada.

"Naši resursi neće biti dovoljni da intervenišemo na otvorenom prostoru, a da budemo spremni da intervenišemo i u stambenim objektima, tehničkim intervencijama u saobraćaju i svemu onome što vatrogasci redovno rade“, naglasio je Majstorović.

Istakao je da je Zakon za zaštitu od požara potpuno jasan i govori da je zabranjeno svako spaljivanje strnjih useva i otpada na otvorenom prostoru.

"Za prekršioce su predviđene kazne, i to za fizička lica 10.000 dinara, a za pravna lica i do 500.000 dinara“, rekao je Majstorović. Inače, na teritoriji Republike Srbije vatrogasci-spasioci su od početka jula imali ukupno 927 intervencija, 780 požara, od čega 601 na otvorenom prostoru.