AKTUELNO

Skroman, pošten i štedljiv, izuzetno blage naravi, ostao je upamćen u narodu.

Na današnji dan pre sedam godina, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u 95. godini preminuo je patrijarh Pavle, koji je ostavio dubok trag u srpskom narodu.

On je rođen 11. septrembra 1914. godine kao Gojko Stojčević u selu Kućanci, opština Donji Miholjac u Slavoniji, tada u Autstrougarskoj, a sada u Hrvatskoj.

Foto: Foto: Tanjug

Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 1. decembra 1990. godine, a ustoličen je dan kasnije.

Skroman i blag

Ostao je upamćen u srpskom narodu po svojoj izuzetnoj skromnosti i blagoj naravi, a oni koji su ga poznavali govorili su da je bio izuzetno štedljiv, sam je šio odeću, a toliko je štedeo da je uveče čitao prema reflektoru spolja koji je obasjavao Patrijaršiju, da bi tako uštedeo patrijaršijsku struju.

Foto: Foto: Beta

Bio je patrijarh u najteže vreme ratova, krize i sankcija, mnogi su mu se obraćali za pomoć, a on je činio sve da im izađe u susret. I sam je bio izbeglica u Drugom svetskom ratu. Skromno je živeo, tako je i umro, ali uspomena na njega još uvek živi, pa se često mogu pročitati njegove mudrosti, često ga citiraju i spominju samo u pozitivnom kontekstu. Često se priča da bi mogao biti proglašen i za sveca.

Trodnevna žalost

Rano ujutru 15. novembra 2009. godine, patrijarha je pričestio jeromonah Metodije. Kasnije te noći, patrijarh Pavle je preminuo u snu.

Foto: Foto: Youtube printscreen

Vlada Srbije je povodom njegove smrti proglasila trodnevnu žalost u Srbiji, a dan sahrane bio je 19. novembar. Od nedelje 15. novembra do četvrtka 19. novembra, telo patrijarha Pavla nalazilo se u Sabornoj crkvi gde su neprestano čitane molitve i gde su vernici dolazili da mu odaju počast. Broj ljudi koji se tada pojavio bez ikakve organizacije bila je fascinantna. Kolona ispred Saborne crkve bila je duža od kilometra i to možda najbolje govori o dobroti i naravi patrijarha.

Patrijarh je, prema sopstvenoj želji izraženoj u testamentu, sahranjen u manastiru Rakovica.

Njegova želja je bila da se na sahranu ne donose venci, nego da se umesto toga da prilog za izgradnju hrama Svetog Save.

Foto: The_day_before_the_anniversary_of_the_death_of_Patriarch_Pavle2309

Na opelu je mitropolit Amfilohije citirao njegove reči:

-Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače. Ali, treba da živi tako da, kad umre, ceo svet plače, a samo on se raduje.

S.A.

'