AKTUELNO

Situacija sa koronavirus poslednjih nekoliko nedelja u Evropi blago je alarmantna, jer se sve više ljudi ponovo inficira ovim virusom.

Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula komentarisao je za Pink to što Grčka ponovo zatvara granice rekavši kako je to bilo očekivano, jer je na ličnom primeru video da se mere u Grčkoj ne poštuju i da su potpuno relaksirane.

- VIše niko ne nosi masku, počela je turistička sezona i gužve. Što se tiče naših građana i kovida u Srbiji pokazatelj je da virus i dalje cirkuliše - rekao je Stojanović.

Foto: TV Pink Printscreen

On je napomenuo da najveći broj građana koji putuju u inostranstvo nije primio anti-kovid serum.

- Oni odmah moraju da znaju da nisu nimalo zaštićeni. Svako ko nije vakcinisan mora da zna da spada u rizičnu grupu da dobije kovid. Moraju da znaju jednu stvar - novi sojevi su mnogo virulentnij i mnogo opasniji - kaže Stojanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečim novi sojevi stvaraju mnogo drugačiju kliničku sliku koja je mnogo jača nego ona koju ima osnovni tip kovida.

Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije rekao je za Pink da se epidemiološka situacija u Evropi iz dana u dan drastično pogoršava.

- U gotovo svim državama raste broj zaraženih, pogotovo u Velikoj Britaniji. Oni su sada u 30 najzaraženijih država sveta. Takođe broj infekcija raste u Rusiji, pogotovo u Moskovskoj regiji; raste i broj u Portugalu Španiji, i na Kipru drastično - kaže on.

Kočović je ukazao da broj infekcija umerenog porasta u centralnoj Evropi, te dodao da je broj inficiranih i dalje stabilan u Srbiji.

- Tokom proteklih dana beležimo rast inficiranih za šest odsto. Trendovi od ranije nas uče da se to neće promeniti, i da će samo rasti. Za Srbiju možemo da kažemo da smo na početku četvrtog talasa pa ćemo da vidimo šta nas čeka - rekao je Kočović i dodao:

- Vakcinisaćemo se i trećom dozom, vurs cirkuliše skoro 70 meseci, svetska zdravstvena organizacija navodi da je virus još tu i da se kraj pandemije ne nazire. Stariji su populacija koja se u jednom manjem broju vakcinisala, ali što je opet enormno manje nego što su to uradili mladi u Srbiji. Ono čine rizičnu grupu - zaključio je on.

#Aleksandar Kočović

#Dragan Stojčić

#Novo jutro