AKTUELNO

U Srbiji je početkom jula otkriven delta soj koronavirusa, a ova varijanta počela je ubrzano da se širi Evropom i svetom.

Domaći stručnjaci ističu da je ovaj soj otporniji na visoke temeprature, da napada mlađe osobe i daje izmenjenu kliničku sliku u odnosu na prethodne sojeve.

- Obično kod mlađih daje sliku vrlo teške prehlade, ne mora biti simptoma gubljenja mirisa i ukusa, ali može dovesti do teške forme koja zahteva hospitalizaciju - navela je dr Tanja Jovanović, virusolog, ističući da se kao simptomi javljaju kijavica, bol u grlu, glavobolja.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Delta varijanta korona virusa pojavila se u decembru u Indiji, ekstremno brzo se proširivši tom zemljom, da bi se već u martu pojavila i u SAD, gde se broj pozitivnih pacijenata iz dana u dana povećavali.

- Svi virusi evoluiraju vremenom i podležu promenama kako bi se širili i replikovali. Kod delta soja specifično je to koliko se brzo širi. Sigurno će ubrzati pandemiju - kaže Insi Jildirim sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Jejl, stručnjak za zarazne bolesti i vakcine.

Ovo je pet stvari koje treba da znate o delta soju:

1. Zarazniji je od ostalih sojeva

Delta je naziv za B.1.617.2. varijantu, mutaciju SARS-CoV-2 koja se prvobitno pojavila u Indiji u decembru 2020. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) okarakterisala je ovu varijantu kao "najbržu i najsposobniju".

Delta se širi 50 odsto brže od Alfe, koja je bila 50 odsto zaraznija od originalog soja SARS-CoV-2 virusa, tako da je zapravo 75 odsto zaraznija od prvobitne varijante. U potpuno neobuzdanom okruženju - gde niko nije vakcinisan ili ne nosi masku - procenjuje se da će prosečna osoba originalnim sojem korona virusa zaraziti 2, 5 osobe. U istom okruženju delta bi se proširila sa jedne osobe na možda 3, 5 ili 4 druge osobe. Delta nadmašuje sve ostalo i postaje dominantni soj.

2. Veći rizik za nevakcinisane

Najvećem riziku izloženi su nevakcinisani, deca i mladi.

- Nedavno istraživanje iz Velike Britanije pokazalo je da deca i odrasli mlađi od 50 godina imaju 2, 5 puta veće šanse da se zaraze delta varijantom. Dok se starije starosne grupe vakcinišu, oni mlađi i nevakcinisani biće izloženi većem riziku od oboljevanja od bilo koje varijante Kovida-19. Ali čini se da delta pogađa mlađe starosne grupe više od prethodnih varijanti - rekla je Jildirim.

3. Delta soj može da dovede do izbijanja hiperlokalnih žarišta

Ako delta soj nastavi da se širi dovoljno brzo da ubrza pandemiju, to će nametnuti pitanje prenosivosti, odnosno koliko brzo će se ovaj soj širiti. Odgovori mogu delimično da zavise od toga gde živite - to jest od toga koliko je ljudi na vašoj lokaciji vakcinisano.

Problem je u tome što ovo omogućava virusu da preskače sa jednog slabo vakcinisanog područja na drugo". U nekim slučajevim grad koji ima nisku stopu vakcinisanih, a okružen je područjima sa visokom stopom vakcinisanih, mogao bi da zadrži virus samo u svojim granicama, a rezultat bi mogla da budu hiperlokalna žarišta.

Foto: Unsplash.com

4. Postoji još toga što treba da naučimo

Jedno važno pitanje je da li delta soj ljude čini bolesnijim od originalnog soja. Potrebno je više istraživanja, ali rane informacije o ozbiljnosti delta soja uključuju istraživanje iz Škotske koje je pokazalo da delta soj rezultira duplo većom šansom za hospitalizaciju kod nevakcinisanih osoba.

Drugo pitanje je kako delta soj reaguje na naš organizam, odnosno kakve simptome ispoljava.

Kašalj i gubitak mirisa i ukusa su ređi. A glavobolja, upaljeni grlo i curenje nosa su sve češće prisutni, bar tako kaže novo britansko istraživanje gde je više od 90 dosto slulajeva posledica delta soja - akcentuje Jildirim.

Nije poznato može li delta varijanta zaraziti ljude koji su vakcinisani ili imaju prirodni imunitet od ranije zaraze korona virusom, što je do sada retkost. Analiza Engleske agencije za javno zdravlje pokazalo je da su barem dve vakcine efikasne protiv delta soja. Fajzer vakcina efikasna je 88 odsto protiv simptomatske bolesti, odnosno 96 odsto protiv hospitalizacije od delta varijante, dok je AstraZenekina vakcina 60 odsto efikasno protiv simptomatske bolesti i 93 odsto protiv hospitalizacije.

Istraživanja su pratila ispitanike koji su dobili obe doze vakcine. Dakle, njihov rizik značajno je niži nego kod osobe koja nije vakcinna - rekla je Jildirim.

 5. Vakcinacija je najbolja zatita

Najvažnija stvar koju možete učiniti da se zaštitite od delta soja je potpuna vakcinacija, kažu lekari. Bez obzira da li ste vakcinisani ili ne, takođe je važno pratiti smernice o prevenciji širenja virusa.