AKTUELNO

Nakon serije eksplozija i to u dva navrata iz pravca fabrike "Sloboda" u Čačku građani, posebno oni koji žive u neposrednoj blizini, trzaju se na svaki šum. Sutra će se odatle ponovo čuti detonacije, ali nadležni upozoravaju da nema mesta panici.

Naime, sutra će u krugu fabrike specijalizovane deminerske jedinice Tehničko remontnog zavoda Kragujevac uništavati neeksplodirana ubojita sredstva.

Oni su obavestili sugrađane da, ukoliko čuju detonacije iz pravca "Slobode", znaju da je u toku kontrolisano uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava, koje je planirano u periodu od 7 do 15 časova.

Podsetimo, dve ogromne eksplozije u čačanskoj "Slobodi", dogodile su se u junu i to u razmaku od samo dve nedelje. Poprilično su uplašile meštane koji žive u blizini fabrike. Ali, i zabrinule zaposlene, a njih je oko 2.000.

Još nije poznato šta su uzroci dva akcidenta koja su dogodila u vojnoj Kompaniji "Sloboda". Prvi kada je eksplodirao magacin pun municije i drugi u kome je u vazduh odletelo skladište baruta.

Foto: RINA

Nakon prve eksplozije u magacinu, u dvorištima ljudi koji žive oko fabrike našao se veliki broj i neeksplodiranih granata. Zato su mnogi bili u strahu da obrađuju njive i kose livade.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Čačku navide da se, povodom prve eksplozije i požara u ovom vojnom preduzeću koji su se dogodili 4. juna, intezivno preduzimaju radnje na utvrđivanju svih okolnosti i razloga događaja.

Sindikat "Sloga" ranije je istakao da je serija nedavnih eksplozija u kompaniji "Sloboda" u Čačku ukazuje da u toj fabrici očigledno postoje problemi sa bezbednom proizvodnjom i zastarelom opremom.

Nakon poslednje eksplozije u fabrici "Sloboda" u Čačku, iz sindikata su rekli da se ta grana industrije nalazi u velikom problemu.