AKTUELNO

Danas i sutra ka nama će iz Severne Afrike da struji ekstremno topao vazduh, a preovladavaće sunčano vreme uz maksimalne temperature između 34 i 39 stepeni. Meteorolog Marko Čubrilo navodi da su takve temperature ekstremi i da je važno da preduzmemo sve mere zaštite od sunca.

- Boravak na suncu između 11 i 17 sati treba ograničiti na maksimalno pola sata ukoliko je to moguće. U tom periodu treba izbegavati sunčanje i konzumirati što više tečnosti, najbolje vode, zatim boraviti u klimatizovanom prostoru gde razlika između unutrašnje i spoljne temperature ne treba da bude viša od sedam do 10 stepeni - napominje Čubrilo.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Unsplash.com, Pixabay

Od danas do petka u većini mesta biće sunčano i veoma toplo, a na snazi će biti narandžasti meteoalarm što znači da je vreme opasno. Očekuje se da najviša temperatura dostigne 34 do 38 stepeni.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Čubrilo dodaje da će od sutra popodne pa do petka u košavskom području duvati pojačan jugoistočni vetar koji će u nekoj meri umanjiti osećaj vreline, ali reč će biti o toploj varijanti košave koja će u noći ka petku nad ovim delom regiona učiniti ekstremno toplom i ponegde minimalna temperatura neće pasti ispod 27 stepeni.

- U petak popodne preko regiona bi trebalo da počne da se premešta sve vlažniji vazduh koji bi se u toku noći prebacio preko Alpa. Danas modeli imaju nešto veću količinu tog vlažnog vazduha te su shodno tome i pojačali signal za destabilizaciju atmosfere. Svakako će već u petak da bude svežije. Takvo vreme nastaviće se i tokom vikenda uz maksimalne temperature od 25 do 29 stepeni, a samo ponegde na istoku i jugu i do 33 stepena - navodi Čubrilo.

Novi talas vrelog vazduha mogao bi do nas da stigne oko 13. jula kad bi temperature ponovo trebalo da budu iznad 37 stepeni, ali bi nam nakon toga stiglo i jače pogoršanje vremena odnosno grmljavinski pljuskovi, a ponegde obilnija kiša.