AKTUELNO

Vakcine protiv virusa Zapadnog Nila još nema, pa je zaštita od uboda komaraca najbolja preventiva.

Od posledica zaražavanja ovim virusom preminula je legendarna glumica Mira Furlan, koja je poslednje mesece života provela u mukama.

Iako joj je u bolnici u SAD pružena najbolja moguća bolnička nega, bolest je, nažalost bila jača.

Virus Zapadnog Nila se prenosi na ljude, i druge sisare ubodom zaraženog komarca, ali se ne prenosi s čoveka na čoveka. Bolest se pojavljuje u letnim i jesenjim mesecima, a kod ljudi u 70 do 80 posto slučajeva prolazi bez simptoma.

Foto: Pixabay.com

U oko 20 posto slučajeva se bolest manifestuje simptomima koji nalikuju simptomima gripa kao što su, najčešće, povišena temperatura, glavobolja, slabost, bol u mišićima i zglobovima.

Kod samo jedan posto obolelih može se razviti teža bolest zbog zahvaćenosti središnjeg nervnog sistema, uz simptome meningitisa ili encefalitisa, odnosno upale mozga.

Oboleli se leče simptomatski i većina ih se oporavi bez trajnih posledica.Virus je u Evropi redak, ali se poslednjih godina beleži povećanje broja slučajeva zaraze. U Hrvatskoj je prvi put službeno otkriven 2012. godine.

Komarci u Beogradu zaraženi virusom Zapadnog Nila

Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" je prilikom analize komaraca sa teritorije grada Beograda detektovala virus Zapadnog Nila.

Ovo su simptomi koji zahtevaju odlazak kod doktora

Pojavljivanje virusa Zapadnog Nila je bilo očekivano, zato smo i ušli u proces angažovanja avijacije. Nažalost, naše sumnje su se obistinile i zato apelujem na sugrađane da budu oprezni i ne zanemaruju simptome, te da se obavezno jave lekaru usled pojave visoke temperature, glavobolje, malaksalosti, ili osipa u predelu grudnog koša - rekao je direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić.

Foto: Tanjug/Tanja Drobnjak

Visok rizik od infekcije imaju starije osobe koje su hronični bolesnici (dijabetes, hipertenzija, hronične bubrežne bolesti, imunokompromitovane osobe).

Prenosioci virusa su zaraženi komarci, a bitno je napomenuti da se virus ne može preneti sa čoveka na čoveka.

Virus Zapadnog Nila prvi put je izolovan i identifikovan u oblasti Zapadni Nil u Ugandi 1937. godine i po njoj je i dobio ime. Zahvaljujući velikoj invazivnosti vrsta komaraca koji ga prenose ova bolest danas nije isključivo tropska infekcija već se porast slučajeva bilježi iz godine u godinu i u oblastima sa umjerenom kontinentalnom klimom koja je prisutna u većini Evrope.

Nastavlja se monitoring

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine „Gradske čistoće“ nastaviće da vrši monitoring na 24 lokacije u Beogradu, dok će laboratorija nastaviti sa analizama izolovanih uzoraka..

Žitelji Beograda svakog radnog dana od 7 do 15 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatni broj telefona 0800-000-807, ili putem elektronske pošte na adresu: ekologija@gradskacistoca.rs.

#virus Zapadnog Nila