AKTUELNO

U Institut "Torlak" u Beogradu danas je dopremljena značajna količina supstance za proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona "sputnjik ve".

Avion sa supstancom stigao je iz fabrike "Generijum", u Vladimirskoj oblasti, poslije podne na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", javio je Tanjug.

Ministar u Vladi Srbije i predsjednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović rekao je juče da je reč o količini supstance dovoljnoj za proizvodnju više od 250.000 doza komponente jedan.

- Posle desetak dana, prema najavama naših ruskih partnera, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena supstanca za proizvodnju iste količine vakcina komponente dva. Očekujemo da će "Torlak" u sledeće dve nedelje imati oko 550.000 vakcina "Sputnjik" komponente jedan i komponente dva - rekao je Popović.

On je naveo da će nakon proizvodnje vakcine na "Torlaku", po 18 uzoraka od svake serije, biti upućeno na ruski Institut Gamaleja, gđe će se izvršiti kontrola uzoraka, a poslije toga vakcine će moći da budu puštene u promet, saopšteno je iz Vlade Srbije.

- Očekujemo da se to dogodi u roku od tri nedelje od kada uzorci pristignu u Gamaleju -naveo je Popović koji se trenutno nalazi u Moskvi.

#Beograd

#Sputnik V