AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas u Novoj Pazovi početku radova na izgradnji nove fabrike

U Novoj Pazovi danas se postavlja kamen temeljac za postrojenje za popravke aviomotora kompanije MTU Maintenance Serbia d.o.o (deo kompanije MTU Aero Engines AGE)

MTU sada širi svoju svetsku mrežu lokacija otvaranjem nove fabrike za popravku delova motora u Novoj Pazovi, u Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prepoznao je ovu posvećenost kao ključan i odlučni korak za razvoj vazduhoplovne industrije u Srbiji, navedeno je u saopštenju nemačke kompanije.

Navodi se da će izgradnja nove fabrike početi u novoformiranoj industrijskoj zoni koja je na samo 25 kilometara od međunarodnog aerodroma "Nikola Tesla".

- Industrijski park ima potencijal za rast, na primer, za privlačenje naših dobavljača i partnera - ocenio je projektni menadžer i izvršni direktor MTU Maintenance Serbia Rajner Beker.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Navodi se da je tim od oko 30 stručnjaka kompanije MTU iz različitih oblasti trenutno aktivno angažovan na ovoj lokaciji.

Projektni tim je već definisao fabriku i procesne tehnologije, tako da je bila moguća rana nabavka kompleksnih mašina za čiju isporuku treba dosta vremena.

- Celokupno planiranje obavlja se uz blisku saradnju sa relevantnim organima u Srbiji kako bi se obezbedilo da nova zgrada bude usklađena sa svim propisima i specifikacijama - objasnio je Beker.

Kompanija je naglasila da je paralelno sa izgradnjom nove fabrike počela da angažuje kvalifikovane radnike i da obučava buduće stručnjake.

MTU je saopštila da je dosadašnja saradnja sa Ministarstvom obrazovanja Srbije kao i univerzitetima, školama i Vazduhoplovnom akademijom u Beogradu pokazala da postoji visok nivo kvalifikovanosti radne snage.

- Jako smo zadovoljni otvorenošću, velikim interesovanjem, i konstruktivnom saradnjom - rekao je Johan Tribenbaher, koji je na čelu pod-projekata "Centar za obuku Srbija" i "Obuka na poslu u Srbiji".

Dodao je da ce biti pokrenute dodatna obuka kadra radi usavršavanja postojećih kvalifikacija.

Podseća se da su MTU i Vlada srbije 2019. godine potpisali izjavu o saradnji u oblasti dualnog obrazovanja stručnih radnika, kao što je praksa u Nemačkoj.

To će obezbediti tehničke osnove potrebne za visokotehnološku industriju kao što je vazduhoplovstvo, objašnjava se u saopštenju.

Program "Obuka na poslu" počeće 2024. godine na postojećim MTU lokacijama, s ciljem da se sprovede ekskluzivno u Srbiji, navopdi kompanija.

- Želimo da privučemo najtalentovanije zaposlene u kompaniju MTU i stvorimo sredinu gde mogu najbolje da rade. Pravimo ciljane investicije u obuku i razvoj naših talenata i da ih podržimo u širenju njihove stručnosti i razvoju njihovih potencjiala. MTU Maintenance Serbia će pružiti profesionalnu budućnost mnogim ljudima u Novoj Pazovi - najavio je projektni menadžer kompanije Rejner Beker.

MTU Aero Engines AG je vodeći proizvođač motora u Nemačkoj i tehnološki lider u oblasti turbina s niskim pritiskom, kompresora sa visokim pritiskom, centralnih okvira turbina kao i procesa proizvodnje i tehnika popravke.

U okviru svog komercijalnog OEM poslovanja, kompanija igra ključnu ulogu u razvoju, proizvodnji i plasmanu visokotehnoloških komponenti zajedno s međunarodnim partnerima.

Naglašava se da oko 30 odsto današnjih aktivnih letelica širom sveta imaju ugrađene MTU komponente.

U sektoru komercijalnog održavanja, kompanija se nalazi među tri najveća pružaoca usluga za komercijalne avionske motore i industrijske gasne turbine.

U vojnom sektoru, MTU Aero Engines je industrijski lider u Nemačkoj za praktično sve motore koje koriste oružane snage te zemlje.

Kompanija sa sedištem u Minhenu prošle godine je zapošljavala oko 10.000 radnika i prijavila je konsolidovanu prodaju u iznosu od skoro četiri milijarde evra.

#Aleksandar Vučić

#Srbija

#industrija

#nova pazova